Äger jag fortfarande mitt eget hus?

Min fru gick bort för några år sedan. Vi hade inbördes testamente och äktenskapsförord. Vid bouppteckningen fick barnen kallelse med mottagningsbevis, men valde att utebli....

Min fru gick bort för några år sedan. Vi hade inbördes testamente och äktenskapsförord. Vid bouppteckningen fick barnen kallelse med mottagningsbevis, men valde att utebli. Är jag därför ensam ägare till hus och hem? Hur blir det när jag går bort?

Orolig far

 

Jurist Peter Samuelsson svarar

Detta att barnen blev kallade i ett rekommenderat brev till bouppteckningen har inget med din arvsrätt att göra utan detta skedde enbart för att kunna visa Skatteverket att dessa i god tid blev underrättade om plats, datum och tid för bouppteckningen. Att barnen sedan valde att inte närvara vid bouppteckningsförrättningen hade dock ingen betydelse i sig för deras eller din arvsrätt.

Enligt den nuvarande lagstiftningen, när det gäller makars arvsrätt efter varandra och där det finns enbart gemensamma barn, ärver den efterlevande hela kvarlåtenskapen. De gemensamma barnen har istället en så kallad uppskjuten arvsrätt och kommer därför vid din död inte bara ärva dig utan även den andelen av boet, som då anses vara ett arv efter sin mor.

Så om nu inte testamentet säger annat än att du ska ärva allt, borde du ha ärvt allt efter din hustru. Men för att kunna ge dig ett säkerställt svar hade det krävts en granskning av bouppteckningen samt dess bilagor.

Scroll to Top