Är det nödvändigt med hormontillskott?

Jag är en kvinna på 35 år som under många år tagit tillskott av hormoner, en lågdos östrogen eftersom jag inte har menstruationer. Jag har...

Jag är en kvinna på 35 år som under många år tagit tillskott av hormoner, en lågdos östrogen eftersom jag inte har menstruationer. Jag har aldrig varit gravid och mensen har aldrig fungerat normalt. Orsaken till detta är nog delvis hög träningsdos och låg vikt (men inte sjukligt på något sätt). Medicineringen har varit för att förebygga benskörhet och min fråga är hur nödvändigt du tror det är att jag fortsätter med hormontillskott? P-piller fungerar inte för mig så det är inte ett alternativ.

Malin

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Jag förutsätter att du har gjort en basal hormonutredning som bekräftat dina misstankar att låg vikt och mycket träning är det som orsakar dina uteblivna menstruationer. Annars tycker jag absolut du ska göra detta.

Finner man inget annat fel brukar man i första hand rekommendera viktuppgång och minskad träning tills kroppen åter kommer igång med menstruationer.

Ibland fungerar inte detta och även om man har som du beskriver det en låg men inte sjukligt låg vikt och ligger på en rimlig träningsnivå kommer inte menstruationerna igång.

I en sådan situation är det viktigt att tillföra en låg dos östrogen för att förhindra benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar som är följden av mycket låga östrogennivåer hos unga kvinnor under långa perioder.

P-piller skulle fungera bra. Det skulle ge dig samma hormonnivåer som andra unga kvinnor. Tål man inte detta räcker det med den typen av östrogentillskott som man använder i klimakteriet och som innebär en mycket lägre nivå av östrogen.

Precis som vid östrogentillskott i klimakteriet är det viktigt för dig att blöda ut livmoderslemhinnan minst fyra gånger per år. Man måste då ta en kur med gulkroppshormon under två veckors tid. När den avslutas framkallas en blödning.

Jag förutsätter att detta är vad du redan gör annars är det mycket viktigt att du diskuterar frågan med din gynekolog.

Jag tycker utan tvekan att du ska fortsätta med östrogentillskott. I din situation innebär det bara fördelar och inga risker.

Scroll to Top