Kommer jag att kunna bli gravid?

Jag fick diagnosen PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, för ett tag sedan efter att jag slutade med p-piller och märkte att min mens kom så sällan. Då...

Jag fick diagnosen PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, för ett tag sedan efter att jag slutade med p-piller och märkte att min mens kom så sällan. Då fick jag rådet att börja äta p-piller igen vilket jag började med.

Jag har förutom detta cellförändringar sedan flera år som jag nu förmodligen kommer att få hjälp med att ta bort med operation då det verkar som att de har gått från “lätta” till “medel”.

Jag undrar om jag fortfarande har någon chans alls att kunna bli gravid på grund av detta. Livmodertappen blir ju mindre efter en operation, och sedan har jag som sagt PCOS. Eller är det bara att inse att mina chanser är lika med noll? Tacksam för svar.

Orolig

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Du behöver inte alls vara så pessimistisk! Med största sannolikhet kommer du att kunna bli gravid i framtiden!

När man tar bort måttliga cellförändringar hyvlar man bara bort några millimeter av vävnaden ytligt på livmodertappen så det är nästan i överkant att ens kalla det för operation! Oftast görs ingreppet i lokalbedövning på gynmottagningen. Det förändrar över huvud taget inte din fertilitet.

Vad det beträffar PCOS är problemet att man ofta har just som du beskriver det glesa menstruationer och således också sällan ägglossning vilket gör att det ibland tar längre tid att bli gravid. Man hjälper då till med ägglossningsstimulerande mediciner och om inte detta fungerar gör man provrörsbefruktning. Med denna fertilitetshjälp brukar de flesta uppnå en graviditet.

Många kvinnor med PCOS är överviktiga. Skulle det gälla dig också har du en möjlighet att själv påverka situationen den dagen du vill bli gravid genom viktnedgång och motion. Det kan räcka med att man går ner tio procent av sin kroppsvikt och tar till exempel en timmes rask promenad varje kväll för att ägglossningarna ska sätta igång.

Scroll to Top