Kan jag dricka mitt te?

Jag har hjärtkärlsjukdom och tar Metoprolol, Clopidogrel och Isosorbidmononitrat varje dag. Nu undrar jag om jag kan dricka te gjort på Chaga (sprängticka) i kombination...

Jag har hjärtkärlsjukdom och tar Metoprolol, Clopidogrel och Isosorbidmononitrat varje dag. Nu undrar jag om jag kan dricka te gjort på Chaga (sprängticka) i kombination med min Clopidogrel? Jag har hört att Chaga har samma funktion som blodförtunnande medicin vilket jag tar i och med Clopidogrel. Eller skall jag avstå Chagan?

Rutgun

 

Apotekare Fredrik Hed svarar 

Nej, jag tycker inte att du ska dricka te gjort på Chaga om du samtidigt tar någon blodförtunnande medicin. Risken är att den blodförtunnande effekten blir för stark och att du får spontana blödningar som kan vara svåra att stoppa.

Svampen sprängticka växer likt en svart, knölig utväxt på björkar, och i sällsynta fall även på andra lövträd. Ordet chaga är ryska och betyder just svamp, och har mer eller mindre fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Det påstås vara nyttigt, och innehåller bland annat vitaminer, mineraler och spårämnen. Det vanligaste sättet att använda chaga är att göra te av det.

Det finns inga stora vetenskapliga studier på chaga. De små och korta studier som finns antyder att det kanske skulle kunna minska oxidativ stress som kan skada cellerna, ha effekt mot infektioner och att det skulle kunna hämma celldelning.

Scroll to Top