Jag hittar inte mitt urinrör!

Jag födde mitt första barn för snart sex månader sedan. Har fått ett litet bakre framfall och har besvär med tyngdkänsla, skav och obehaglig öppenhet....

Jag födde mitt första barn för snart sex månader sedan. Har fått ett litet bakre framfall och har besvär med tyngdkänsla, skav och obehaglig öppenhet.

Har nu sedan en månad tillbaka även fått mycket sveda i hela underlivet men framför allt i urinröret. Känner det varje dag men det är bättre vissa stunder. Känns mer när jag kissar men kan ha det konstant i flera timmar. Ibland gör det ont i magens nedre del.

Urinodlingen på vårdcentralen har varit negativ. Ibland känns det så mycket att jag måste ta en sömntablett till natten. Har provat att smörja med Ovesterin utanpå i snart två veckor men tycker snarare det blev värre. Ammar inte och har haft mens två gånger.

Nu kollade jag med spegel och jag hittar inte mitt urinrör. Eller om det nu är så att det sitter långt inne i slidmynningens övre del. Blev jätteorolig. Är det normalt?

Lisa

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Urinröret kan inte dras in i slidan i samband med en förlossning. Jag tror bara att du inte kan se mynningen. Slemhinnorna i vulva blir lite veckigare efter att de tänjts ut i samband med förlossningen och då kan det sedan vara lite trixigt att se mynningen. Hör av dig till din barnmorska och be att hon undersöker dig och visar dig var urinrörets mynning sitter.

Vad beträffar svedan tycker jag att du ska sluta med Ovesterin. Du har ju återfått menstruationerna vilket innebär att du nu har helt normala östrogennivåer igen varför det inte finns någon anledning att tro att dina besvär från underlivet skulle bli bättre på Ovesterin som ju är en svag östrogenkräm.

Smörj i stället flera gånger dagligen med något mjukgörande som olja, vitt vaselin, Inotyol eller Locobase.

Hjälper inte detta bör du beställa tid hos en gynekolog för kontroll. Dröj inte för det låter som du har det besvärligt och ibland är det så att ju längre tid man går med sveda och smärta utan behandling desto längre tid tar det sedan att läka ut!

Kristina Billberg

Scroll to Top