Hjälp, jag har så svårt att svälja!

För någon vecka sedan, när jag svalde maten, kändes det som om den satt fast ett bra tag innan den åkte ned. Jag drack vatten...

För någon vecka sedan, när jag svalde maten, kändes det som om den satt fast ett bra tag innan den åkte ned. Jag drack vatten men det åkte bara upp och tillbaka ur munnen flera gånger. Till slut var maten nere, men det kändes riktigt obehagligt för annars har det alltid hjälpt med vatten så att maten åker ner. Varför blev det så?

Sedan dess har jag sväljsvårigheter, det känns som att jag har slem på vänster sida som sitter fast. Det försvinner inte och när jag sväljer mat fastnar det lite där, obehagligt! Känns som något stryper lite, har så här ofta och undrar vad det kan vara?

Varje gång jag sväljer saliv känns det också som om det kluckar mitt i halsen, vad är det? Känns även som det sitter slem där som inte vill komma bort. Är trött ofta och orolig över halsen.

Jag brukar aldrig tänka på halsen annars, men är nu rädd nu att det ska bli stopp igen.

Orolig

 

Doktor Lennart Skoog svarar 

Om du fortfarande upplever sväljningssvårigheter när du läser mitt svar rekommenderar jag att du söker hjälp på din vårdcentral för en utredning. Det är svårt att säkert avgöra vad som orsakar ditt sväljningsproblem men i första hand misstänker jag att du kan ha fått en onormal veckbildning i nedre delen av svalget där matstrupen börjar.

Matrester, saliv och dryck kan då fastna där och orsaka att det behöver harklas upp. Sväljningsproblem kan också bero på att matstrupens rörelseförmåga är nedsatt eller att det av någon anledning är trångt i matstrupen.

Ibland är det en kombination av orsaker till sväljningsproblem och det ska alltid utredas. Man brukar börja med en kontraströntgenundersökning. Man får då svälja kontrastmedel som sedan kan följas med en kamera när kontrasten passerar ner i magsäcken. En öron-näs-hals läkare brukar också undersöka svalget.

Ibland väljer man att undersöka svalg och matstrupe med ett fiberoptiskt instrument, gastroskop. Då för man ner en kamera genom matstrupen till magsäcken och man kan då vid behov även ta prover från slemhinnan. Vänta alltså inte med att söka hjälp!

 

Scroll to Top