Vad ska jag göra för att lindra yrseln?

Känner du till Movizin och om det hjälper mot artros? Jag använder Litomove, träningscykel och har gått på höftskola. Har även yrsel från och till...

Känner du till Movizin och om det hjälper mot artros? Jag använder Litomove, träningscykel och har gått på höftskola. Har även yrsel från och till efter ett virus på balansnerven 2009. Finns det något jag kan göra själv för att lindra yrseln? Den är nästa jobbigare än artrosen. 

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Både Movizin och Litomove är kosttillskott som innehåller bland annat nypon, som sägs bidra till rörliga och hälsosamma leder. Det är inget som botar eller lindrar artros som redan har uppkommit.

Det bästa du kan göra för din artros är att vara fysiskt aktiv efter förmåga, träningscykel är ett utmärkt alternativ. Det är inte fel att ta smärtstillande läkemedel, till exempel paracetamol, för att kunna vara fysiskt aktiv.

Det är inte alls farligt eller fel att ta kosttillskott som Movizin och Litomove vid artros, men du ska inte förvänta dig att du blir fri från dina besvär. Det är också väldigt individuellt vilken effekt de ger.

Att vara lite yr när man är 82 år gammal är inte ovanligt. Förutom viruset som du beskriver kan det exempelvis bero på ett lågt blodtryck eller andra mediciner som du tar. Balansträning kan hjälpa till att lindra besvären eftersom balans är motsatsen till yrsel.

Scroll to Top