Kan preparatet ersätta Waran?

Går Thromboflow att köpa på svenska apotek? Har själv erfarenhet av den och är mycket positiv, en fantastisk ersättare för exempelvis Waran skulle jag tro....

Går Thromboflow att köpa på svenska apotek? Har själv erfarenhet av den och är mycket positiv, en fantastisk ersättare för exempelvis Waran skulle jag tro. Förbättrar cirkulationen och ska förhindra blodproppar. Vill ha in den till Sverige och att den skulle gå på högkostnadsskyddet. Hur gör man för att genomdriva detta?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Först vill jag klart markera att Thromboflow inte är en ersättare till Waran för att förhindra blodproppar. Thromboflow är ett kosttillskott som inte alls är studerat vetenskapligt på samma sätt som Waran och har inte alls visat de effekter på sjuklighet och död som Waran har gjort.

Waran ges till människor med hjärtkärlsjukdom för att minska risk för hjärtinfarkt och stroke, vilket också är vetenskapligt bevisat. Det har Thromboflow inte visat.

Vad jag känner till finns det inte på svenska apotek, däremot i en del hälsokostbutiker och på internet.

Om ett preparat ska omfattas av högkostnadsskyddet måste ett företag ansöka om att få det klassat som läkemedel. För det krävs omfattande medicinsk och vetenskaplig forskning som tar många år och kostar mycket pengar, och det är inget som jag tror att företaget som har detta preparat är intresserat av.

Scroll to Top