Jag har sådana besvär med klåda!

Jag har en förfärlig klåda på min ena blygdläpp. Detta har hållit på i flera månader och blir bara värre. Har varit hos min husläkare...

Jag har en förfärlig klåda på min ena blygdläpp. Detta har hållit på i flera månader och blir bara värre. Har varit hos min husläkare och fått svampmedicin men det hjälper inte. Det är framförallt på nätterna det är besvärligt. Jag vaknar av att jag ligger och river mig i sömnen!

Har tittat med spegel och det ser ut som det kommer från den vänstra stora blygdläppen som är skrovlig och röd. Ser lite irriterat ut på den högra blygdläppen också men har inga besvär alls från slemhinnorna på de små blygdläpparna eller från slidmynningen.

Finns det någon hjälp att få?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det låter som du fått något som kallas Lichen simplex.

Detta har inget med svamp att göra utan är en sorts eksem. Sitter på huden på de stora blygdläpparna och ju mer man river desto tjockare och mer irriterad blir huden och det bara kliar mer. Det blir en ond cirkel.

Att det oftast sitter på den vänstra blygdläppen beror på att man kommer lättast till den sidan när man ligger och kliar sig i sömnen på natten! Om man är högerhänt!

För att bryta den onda cirkeln och återställa huden måste man använda sig av en stark kortisonkräm under lång tid, oftast minst en månad. Man måste också använda mjukgörande som till exempel vitt vaselin flera gånger dagligen.

För att få säker diagnos innan du startar behandling bör du vända dig till en gynekolog för kontroll så man kan utesluta andra bakomliggande orsaker.

Scroll to Top