Jag fick ont av spiralen!

Jag är 47 år gammal och var för två veckor sedan och bytte spiral. I samband med undersökningen vid ett tillfälle under spiralinsättningen kände jag...

Jag är 47 år gammal och var för två veckor sedan och bytte spiral. I samband med undersökningen vid ett tillfälle under spiralinsättningen kände jag en kort smärta vid vänster sida.

Rörde doktorn äggledaren eller vad hände just då? Jag är orolig. Några dagar hade jag lite smärta och obehag på samma sida. Kan det ha skett något fel eller kan jag känna mig lugn nu när det känns bättre.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är vanligt att smärtorna vid en spiralinsättning kan kännas på andra ställen i lilla bäckenet än precis vid livmodertappen där man sätter en tång att hålla med eller i livmodern där spiralen förs in även om allt gått helt rätt till väga. I sällsynta fall kan spiralen sättas in fel och hamna in i själva livmoderväggen eller till och med ute i bukhålan. Då brukar inte smärtorna gå över så som du beskriver det.

Det låter som du bara kan avvakta men skulle smärtorna inte helt försvinna eller du får andra symptom som blödningsrubbningar tycker jag du ska höra av dig till din gynekolog för en ultraljudskontroll där man kan se att spiralen sitter i ett perfekt läge inuti livmodern.

Scroll to Top