Beror huvudvärken på mitt syndrom?

Jag är 37 år och har haft ont i huvudet nästan dagligen i ett år. Började lite smygande. Inte haft några problem att sova. Dricker...

Jag är 37 år och har haft ont i huvudet nästan dagligen i ett år. Började lite smygande. Inte haft några problem att sova. Dricker inte och röker inte. Jag fick tid på min vårdcentral och fick remiss för röntgen. Fick svaret igår. Där står det att det finns misstanke på Empty sella-syndrom. Vad är det? Vad innebär det för mig? Jag har försökt att läsa på internet men inte lyckats få fram någon information.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår att du är orolig när du inte finner svar på din fråga och vad röntgensvaret innebär. Empty sella-syndrom betyder att hypofysen, som styr det mesta av hormonproduktion i kroppen, av olika orsaker kan vara tillplattad och därmed kan få svårt att styra hormonnivåerna på ett normalt sätt. På magnetkameraundersökning brukar man då se att själva håligheten i botten på skallen där hypofysen funnits har fyllts med en speciell sorts vätska som produceras i hjärna och ryggmärg.

Jag bedömer inte att din huvudvärk som du ursprungligen sökte för på din vårdcentral orsakas av detta röntgenfynd. Eftersom man inte hittat något annat får man överväga om din smärta beror på svåra spänningar i huvud och nackmuskulatur eller smärta som kommer från nackryggen. Detta bör du kunna få hjälp med på din vårdcentral

När det gäller hypofysen så är det nu viktigt att undersöka funktionen så det inte finns någon brist på viktiga hormoner i kroppen. Om det skulle vara så kan du relativt enkelt få ersättning för dessa via mediciner. Det som också är viktigt att veta är att även om du i nuläget inte har någon brist så är risken klart ökad att få hormonbrist i framtiden och därför ska du följas upp av en specialist i endokrinologi, det vill säga hormonsjukdomar.

Du ska alltså be din vårdcentrals läkare om en remiss till en endokrinologisk mottagning.

Scroll to Top