Jag oroar mig för mitt hjärta

Jag är väldigt bekymrad för mitt hjärta! Har flera gånger haft flimmer och sedan har det försvunnit av sig själv. Två gånger har de sett...

Jag är väldigt bekymrad för mitt hjärta! Har flera gånger haft flimmer och sedan har det försvunnit av sig själv. Två gånger har de sett det på EKG men jag känner det även annars ibland. Oron gör att det är svårt att sova och vågar inte anstränga mig som cykling.

Min läkare på hälsocentralen säger att det inte är mycket att göra och att det inte är farligt.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Med flimmer så förmodar jag att du menar förmaksflimmer, det vill säga att hjärtats förmak inte slår regelbundet. Hjärtat stannar inte av detta, men det är ganska obehagligt. Om du har återkommande flimmerattacker så ska du först och främst få blodförtunnande behandling för att betydligt minska risken för blodproppar som kan bildas i hjärtat och till exempel orsaka stroke.

Numera finns moderna blodförtunnande läkemedel som inte kräver regelbunden provtagningskontroll som det äldre läkemedlet Waran gör. Dessutom så finns det läkemedel som minskar risken för att flimret kommer åter och ju tidigare behandling sätts in desto större chans att behandlingen lyckas.

Återkommande förmaksflimmer kallas på medicinskt språk paroxysmalt flimmer och de korta attackerna kan vara från några enstaka minuter upp till flera timmar eller till och med dagar, men attackerna går över av sig själva.

En attack kan utlösas av en infektion, användning av vissa läkemedel, mycket ansträngning, känslomässig stress, eller avspänning efter stress. Hur ofta man drabbas av attackerna och hur mycket besvär man upplever varierar från person till person. Jag rekommenderar att du begär en remiss till en hjärtmottagning för undersökning och behandling.

Scroll to Top