Gravid naturligt eller via insemination?

Jag har bevisligen relativt lätt för att bli gravid trots att jag är 40 år fyllda. Efter att ha fött ett barn 2013 har jag...

Jag har bevisligen relativt lätt för att bli gravid trots att jag är 40 år fyllda. Efter att ha fött ett barn 2013 har jag haft tre missfall varav det senaste i september 2015. Alla graviditeter har skett med samme man.

Nu är jag snart 42 år och undrar om det bästa för oss är att fortsätta på naturlig väg eller ta till insemination eller någon annan metod?

Hur väl står sig den naturliga vägen gentemot andra i detta läge?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Då du blivit gravid flera gånger det senaste två åren vet man att det inte finns något problem vare sig med din mans sperma, dina ägglossningar eller passagen genom dina äggledare. Ett ägg blir befruktat och fastnar i livmodern men sedan får du missfall. Detta beror tyvärr sannolikt på din ålder. Risken för missfall ökar efter 40 års ålder.

Det skulle inte göra någon som helst skillnad om man gjorde en insemination då man preparerar din mans sperma och sprutar in dem i slidan eller livmodern i samband med din ägglossning eller om de kommer dit på helt naturlig väg.

Möjligen skulle era chanser öka något med en provrörsbefruktning. Man stimulerar då dina äggstockar att producera många ägg som man plockar ut och befruktar utanför kroppen med din mans spermier. Man väljer sedan ut det bästa embryot och återför detta. Fäster det i livmodern och du blir gravid har du kanske då en något mindre risk för missfall eftersom man valt ut ett riktigt bra embryo.

Det är dock både krävande och kostsamt att göra en provrörsbefruktning. Ni kan ju alltid höra av er till en enhet som gör assisterad befruktning och få senaste information om era chanser vid en provrörsbefruktning.

Under tiden tycker jag absolut att ni ska fortsätta på egen hand då det ändå är mycket sannolikt att ni förr eller senare lyckas eftersom du haft så lätt för att bli gravid!

Scroll to Top