Kan man få en blödning av kramp?

Jag har fått en blödning i högra låret. Fick kraftig kramp på natten och det var mycket smärtsamt. Kunde inte stödja på benet när jag...

Jag har fått en blödning i högra låret. Fick kraftig kramp på natten och det var mycket smärtsamt. Kunde inte stödja på benet när jag försökte gå upp på toaletten.  Eftersom det blev mer och mer ont åkte jag till akuten. Läkaren gjorde ett ultraljud och det fanns en blödning i lårmuskeln som var 6×3 centimeter stor. Kan det vara så att jag kan ha fått en blödning i muskeln av kramp? Jag tar följande tabletter varje dag: Behepan 1 mg, Lasix Retard 30 mg, Clopidogrel 75 mg och Simvastatin 20 mg.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Vid muskelkramp blir muskeln plötsligt utmattad och trött, och då finns det risk för att den blir skadad. I samband med detta är det fullt möjligt att muskelfibrer kan brista och då blir det en blödning. Medicinen Clopidogrel förtunnar också blodet och kan bidra till att blödningen blev större än vad som annars skulle blivit resultatet. Clopidogrel har du sannolikt fått för att minska risken för blodpropp.

När du läser detta förmodar jag att du blivit bra igen. Man ska vara försiktig med att överbelasta en skadad muskel upp till ett par månader under det att den läker och blir stark igen. Det är särskilt viktigt att tänja försiktigt på skadade muskler, till exempel på morgonen innan man går upp för att minska risken för nya skador.

Du kan få tips hos en sjukgymnast på sådana tänjningsövningar. Där kan du också få tips på någon övning som kanske skulle kunna lösa upp eventuell akut kramp i framtiden.

Scroll to Top