Ska jag sluta med p-piller?

Jag har ätit p-piller i säkert 30 år och trivts mycket bra med detta. Var hos barnmorskan och skulle förnya mitt recept men då berättade...

Jag har ätit p-piller i säkert 30 år och trivts mycket bra med detta. Var hos barnmorskan och skulle förnya mitt recept men då berättade hon att man inte får fortsätta med p-piller efter 50 års ålder.

Varför detta? Jag blev så överraskad och besviken att jag till och med glömde fråga vad jag ska göra nu, jag bara gick därifrån i vredesmod! Skäms lite över att jag blev så arg. Nu undrar jag om jag behöver preventivmedel efter 50 och vad får man lov att använda?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det stämmer att man avråder från vanliga kombinerade p-piller innehållande både östrogen och gulkroppshormon efter 50 års ålder. Kombinerade p-piller innehåller hormoner i en dos som gör att kvinnans hormonnivåer ligger på en fertil kvinnas nivå. Så högt ska man inte ligga när man närmar sig klimakteriet.

Lämpliga preventivmetoder efter 50 är mini-piller som innehåller bara gulkroppshormon, kopparspiral och hormonspiral. Och kondom så klart!

Du behöver sannolikt preventivmedel något år till. Det är först när man efter 50 års ålder utan att ta några hormoner varit helt utan blödningar under mer än ett år som man definitivt kan sluta använda preventivmedel.

Hör av dig till din barnmorska igen och diskutera de olika alternativen!

Scroll to Top