Jag har blod i urinen

Jag är 39 år och har haft blod i urinen fyra gånger under två månader. Jag har inte haft ont. Sökte en gång på vårdcentralen....

Jag är 39 år och har haft blod i urinen fyra gånger under två månader. Jag har inte haft ont. Sökte en gång på vårdcentralen. Fick gjort en röntgen av njurarna som inte visade något. Har haft blod två gånger efter det. Håller på ungefär en dag. Försöker dricka mycket och då försvinner det. Tränar mycket, dricker mycket sparsamt med alkohol och röker inte.

Kommer det gå över av sig själv?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Synligt blod i urinen ska alltid utredas, enda undantaget om det är förknippat med en akut urinvägsinfektion då blodet helt ska försvinna vid behandlingen!

Precis som i ditt fall, börjar man med en röntgen av urinvägarna inklusive njurar. Den bästa undersökningen är en så kallad urografi då man sprutar kontrast i blodbanan. Då kan man följa kontrastens väg genom njurarna och till exempel se eventuella njurstenar eller tumörer.

När du nu haft upprepade tillfällen av blod i urinen ska du begära att få en remiss till en urologläkare som ska göra en cystoskopi. Då tittar man med ett fiberskop i urinblåsan och även prostata. Genom att göra både röntgen och cystoskopi så upptäcks de flesta sjukdomar som ger blod i urinen och först då är utredningen av synligt blod i urinen komplett!

Scroll to Top