Jag har problem med magen

Jag har ganska ofta problem med magen, känner mig uppsvälld och gasig. Typisk ballongmage säger min fru. Jag läste en annons i vår lokala tidning...

Jag har ganska ofta problem med magen, känner mig uppsvälld och gasig. Typisk ballongmage säger min fru. Jag läste en annons i vår lokala tidning om ett preparat som heter Macoform som innehåller maskros och kronärtskocka. Kan det ha effekt på magen? Kan det vara något för mig?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Macoform är ett kosttillskott som innehåller extrakt av kronärtskocka och maskros. Det påstås vara bra mot “ballongmage” genom att det stimulerar gallan, bidrar till en god matsmältning och bibehåller en god mikroflora i mage och tarm.Som alla andra kosttillskott behöver det inte studeras vetenskapligt. Så det finns inga studier på Macoform som visar att det fungerar. Företaget bakom Macoform hävdar att kronärtskocka har dokumenterad effekt för att gynna magens produktion av galla som ökar på fettförbränningen. Det jag själv hittat i världens största forskningsdatabas Pubmed är små korta studier på ett litet antal människor.Så du får helt enkelt prova dig fram och se om du tycker att det fungerar och i så fall värdera om det är värt pengarna. Sedan är det ju alltid bra att minska ner på stress, fet mat, socker, godis och alkohol. Och istället äta mer fibrer, nyttig mat och att röra på sig lite mer.

Scroll to Top