Ska jag operera bort livmodern?

Jag står inför ett mycket svårt beslut i mitt liv. Jag har sedan många år tillbaka muskelknutor i livmodern. De bara växer hela tiden och...

Jag står inför ett mycket svårt beslut i mitt liv. Jag har sedan många år tillbaka muskelknutor i livmodern. De bara växer hela tiden och livmodern är nu så stor som en fotboll. Varje gång jag har mens blöder jag otroligt mycket och det håller på i tio dagar. Trots att jag äter järntabletter ligger mitt blodvärde alltid lågt och jag är jämt trött. Känner nu att jag inte längre kan ha det så här.

Min gynekolog har verkligen försökt hjälpa mig. Har prövat alla hormonbehandlingar som finns även den nya medicinen som heter Esmya, men mina blödningar bara fortsätter.

Eftersom jag inte har bara en stor muskelknuta utan kanske 10 stycken utspridda i hela livmoderna har min gynekolog förklarat att det inte går att operera bort bara muskelknutorna utan det enda som skulle fungera är att operera bort hela livmodern.

Jag är inte rädd för själva operationen och det skulle vara en befrielse att inte längre ha dessa hemska blödningar men mitt problem är att jag inte riktigt gett upp hoppet om att få ett barn.

Det är lite svårt att förklara och jag skäms för mina orealistiska tankar, men det är så svårt att tänka att jag så definitivt inte skulle kunna bli gravid.

Jag förstår egentligen att jag ju inte har någon chans vid 47 års ålder. Dessutom har min gynekolog förklarat för mig att det är helt osannolikt att jag skulle kunna bli gravid och behålla en graviditet så som min livmoder ser ut.

Vad ska jag göra? Ska jag operera bort livmodern?

Villrådig kvinna!

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag förstår att det är ett svårt beslut för dig! Håller helt med din gynekolog om att chansen för dig att bli gravid vid 47 års ålder med en livmoder som är stor som en fotboll och genomsatt av muskelknutor är i stort sett obefintlig. Det låter som du har det mycket besvärligt med dina blödningar och blodbrist så utifrån verkar det klokt att operera bort livmodern!

Du beskriver att du nått punkten när du inte längre står ut med den situation du har och det låter som ni tömt ut alla behandlingsalternativ. Men i slutändan måste du göra det här beslutet själv. Det låter som du fått alla fakta och nu får du vända och vrida på det fram tills du känner att du inte skulle ångra dig efteråt!

Om du inte haft kontakt med kurator eller psykolog som är kopplad till den gynekologiska enhet du går på skulle jag rekommendera dig att beställa tid för att få hjälp med att sortera ut dina tankar för att komma fram till ett så välgrundat beslut som möjligt.

Kristina Billberg

Scroll to Top