Mina smärtor har kommit tillbaka!

Jag har haft endometrios sedan jag var 16 år och har blivit opererad flera gånger. Efter operationerna har jag gått på hormonbehandling och har klarat...

Jag har haft endometrios sedan jag var 16 år och har blivit opererad flera gånger. Efter operationerna har jag gått på hormonbehandling och har klarat mig ungefär fem år innan problemen med smärtor börjat igen.

Jag har två barn och var helt besvärsfri under graviditeterna. Jag är nu 47 år gammal och har de sista åren klarat mig bra med en hormonspiral. Bytte senast till en ny för fyra år sedan.

Tidigare var jag helt blödningsfri med spiralen, men de sista månaderna har jag börjat få småblödningar då och då och samtidigt tilltagande smärtor som jag känner igen som endometrios. Vad ska jag göra? Byta till en ny spiral?

Claudia

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är inte så ovanligt att man kan ha lite blödningar av och till även om man har en hormonspiral. Alla kvinnor blir inte blödningsfria hela tiden. Kommer blödningarna efter en längre tids blödningsuppehåll beror de sannolikt på tillfälliga hormonsvängningar.

Jag tycker ändå att du ska beställa tid hos en gynekolog för kontroll så man kan utesluta andra orsaker till småblödningarna.

Är gynundersökningen helt normal kan man sedan rikta in sig på någon behandling som gör dig blödningsfri igen vilket då sannolikt också kommer att hjälpa mot dina endometriossmärtor.

Det enklaste sättet är att behålla hormonspiralen och lägga till en liten dos gulkroppshormon i tablettform. Blödningarna brukar då snabbt försvinna. När blödningarna hållit sig borta några månader kan man sluta med hormontabletterna.

Det är naturligtvis inte helt fel att byta spiralen redan nu efter fyra år men om blödningarna beror på att dina egna hormoner tillfälligt är i obalans kommer det inte att hjälpa. Däremot tycker jag absolut du ska fortsätta med hormonspiral som basbehandling för din endometrios och byta till en ny när det gått fem år.

Kristina Billberg

Scroll to Top