Kan man kringgå laglottsregeln?

Jag har två söner. Den ene är genom förlossningsskada kognitivt handikappad och har en god man som sköter hans ekonomi. Till den andra sonen har...

Jag har två söner. Den ene är genom förlossningsskada kognitivt handikappad och har en god man som sköter hans ekonomi. Till den andra sonen har jag överlåtit som gåva en helt friköpt fastighet för cirka 30 år sedan. Min fråga: Finns det möjlighet att kringgå laglottsregeln vid nämnd situation? Jag vill att vår villa skall förbli inom familjen och vårt barnbarn skall överta detta inklusive lösöre och vad händer med våra bankkonton i denna situation?

Välmenad givare

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Villkoret för att gåvan inte ska betraktas såsom ett förskott på din sons arv är att detta har uttryckts i till exempel gåvobrevet eller framgår av andra omständigheter. Är så fallet ska man inte ta hänsyn till att din son i förhållande till sin bror har gynnats.

Men även om så är fallet finns det ytterligare en skyddsregel för din andre son i det förstärkta laglottsskyddet. Lagstiftaren menar att om din avsikt med gåvan vara att ordna successionen, det vill säga fördelningen av arvet efter dig, skulle en bröstarvinge kunna få ett utökat skydd via ett förstärkt laglottsskydd.

För att det förstärkta laglottsskyddet ska kunna aktualiseras krävs dock att det inte har gått för lång tid mellan gåvotillfället och dödstidpunkten och då det redan nu har gått 30 år sedan gåvan skedde, har jag svårt att se att denna regel kommer att kunna tillämpas.

Den andra situationen där det förstärkta laglottsskyddet kan tillämpas är om avsikten inte bara var för att ordna successionen utan att gåvan också rent praktiskt inte innebar någon uppoffring för dig, till exempel för att du har kunnat utgå från att kunna bibehålla nyttjandet av egendomen.

Som du säkert förstå är reglerna om laglott och det förstärkta laglottsskyddet nog så komplexa, men jag hoppas att du med dessa rader ändå fått lite insikt i problematiken.

Scroll to Top