Hur blir jag av med detta svampkaos?

Jag har till och från i ett halvt år fått svampinfektioner, ungefär en infektion i månaden. Jag har tagit Diflucan och för varje infektion har...

Jag har till och från i ett halvt år fått svampinfektioner, ungefär en infektion i månaden. Jag har tagit Diflucan och för varje infektion har doseringen ökat, senast var det en sjudagarskur.

Jag flyttade till annan ort och fick byta gynekolog. Han gav mig Pevaryl, vilket inte hjälpte alls och jag köpte då ett medel från USA (Boiron Yeastaway) som innehåller borsyra. Sedan hittade jag ett svensk medel med liknande innehåll (I Say vaginal obalans). Har även smörjt mig med hydrokortison CCS salva.

Nu har det gått en vecka sedan jag blev frisk från svampen men slemhinnorna är inte bra och känns slitna. Smörjer mig med mandelolja flera gånger dagligen och efter varje toabesök. Har ej sex. Hur lång tid kan det ta innan jag bli frisk? Har ingen könsjukdom, har skurit ner på sockret och börjat äta membrasin. Jag duschar cirka två gånger i veckan och smörjer med olja innan. Är 29 år, har aldrig varit gravid och har p-stav så jag har i princip aldrig mens. Hur blir jag helt frisk?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det låter som du har en kronisk svampinfektion. För att hålla denna i schack behöver man ta kapslar med Fluconazol eller Diflucan under lång tid, ibland flera månader. Sedan kan man behöva trappa ut behandlingen. Ibland återkommer besvären under nedtrappningen och då behöver man gå upp i dos igen.

En vanlig dosering är Fluconazol 150 milligram två gånger per vecka eller 50 milligram om dagen. Efter 6-12 veckor kan man börja trappa ut behandlingen och detta kan göras på flera olika sätt.

Man måste med jämna mellanrum ta en odling från slidan för att kontrollera så att svampen inte blivit resistent mot behandlingen. I så fall får man byta till något annat preparat, oftast Sporanox.

Man ska försöka att bara använda mjukgörande i underlivet som till exempel olja, Inotyol eller vitt vaselin. Man bör undvika att använda andra krämer eller salvor som till exempel Pevaryl eller Canesten. Helst bör man inte heller använda kortison men i korta perioder kan det vara nödvändigt.

Köp inte produkter på internet! De preparat du skriver om innehåller borsyra. Ska man använda sig av borsyra bör det vara i samråd med en behandlande läkare. Du behöver verkligen en gynekolog som kan hjälpa dig med detta. Det behövs ofta en långvarig kontakt för råd, stöd, kontroll och behandling.

Ring närmaste kvinnoklinik och fråga hur du kan få hjälp. De vet säkert vilka gynekologer som är speciellt inriktade på långvariga svampproblem. Du kan också vända dig till en vulvamottagning.

Du kommer att bli fri från dina problem men det kräver ibland lång tid, tålamod och intensiv behandling!

Scroll to Top