Kan naturmedel ge tunnare blod?

Jag är en kvinna på snart 70 år som måste ta den blodförtunnande skolmedicinen Plavix men som inte kan äta den på grund av biverkningar....

Jag är en kvinna på snart 70 år som måste ta den blodförtunnande skolmedicinen Plavix men som inte kan äta den på grund av biverkningar. Jag får blåmärken stora som handflator. Nu tar jag två tabletter Neurokan som innehåller johannesört istället som har både verkan och biverkan. Men det kanske finns något annat naturligt som jag kan äta? Har provat annan skolmedicin som är blodförtunnande men är väldigt känslig, varför mitt hopp står till Neurokan, fast jag inte behöver den för det syftet den är avsedd för. Jag tar även Levaxin, felodipin och sotalol i minsta styrkorna.

 

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Plavix och andra blodförtunnande läkemedel används för att minska risken för blodproppar som kan fastna i hjärnan och lungorna. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att johannesört eller andra naturprodukter har en blodförtunnande effekt och därmed skulle minska risken för blodproppar. Jag tycker att du ska prata med din läkare så att ni hittar ett annat läkemedel. Det finns flera olika att pröva.

Scroll to Top