Beror smärtan på levercystorna?

Min fråga gäller cystor i levern. Jag har inte fått någon förklaring till varför jag fått dem eller vad man kan göra åt dem. Jag har haft ont i magen i tre månader nu och det är värst på natten. Märker att om jag småäter hela tiden så mår magen bäst, men det är ju inte så bra för jag har gått upp i vikt cirka fyra kilo på bara två månader.

Jag har fått remiss till gastroskopi och ultraljud av magen. Läkaren som gjorde gastroskopin sa att jag hade ett bråck på den översta magmunnen och att magsäcken var inflammerad. Ultraljudsläkaren hittade tre cystor på levern. Den största var hela fyra centimeter.

Jag misstänker själv att det är cystorna som jag haft problem med hela tiden för jag har ofta ont över levern. Jag har frågat min läkare på vårdcentralen vad som är bäst att göra med cystorna, men jag har inte fått något svar.
Doktor Lennart Skoog svarar:
Till att börja med förstår jag att du känner oro för dina besvär, men jag tror inte att cystorna på levern är orsak till att du har ont i magen. Det troligaste är att det är frågan om smärta från magsäcken eller matstrupen.

Eftersom du har gjort en gastroskopi och nu vet att det inte är någon annan sjukdom i matstrupe och magsäck, rekommenderar jag att du prövar att behandla dig med en tablett som heter Omeprazol som kan köpas receptfritt på apoteket eller på recept från din läkare. Om du tar en tablett med styrkan 20 milligram varje dag i 2-4 veckor så borde du må bättre om din smärta kommer från magsäcken eller matstrupen.

Vid ultraljudsundersökningen hittades några cystor. En cysta är en vätskefylld blåsa som kan uppkomma i många av kroppens organ. Det är ett ganska vanligt fynd som i de allra flesta fall inte medför några besvär eller har någon betydelse för hälsan. Endast större cystor, med en diameter som överstiger fem centimeter och som därmed kan ge spänningar i cystkapseln, kan ge besvär.

Eftersom dina obehag i buken har stark koppling till födointag är det mycket osannolikt att cystorna är orsaken till dina upplevda problem.

Om man vistats i exotiska länder eller kommer därifrån, vistats i närhet av tamboskap och hundar, kan det i sällsynta fall vara fråga om en infektion av så kallade Echinococcer som orsakar detta, därav namnet Echinococc-cysta. Det kan i de flesta fall enkelt uteslutas med ett blodprov.

Om även leverblodproverna är normala behöver man inte utreda levercystorna ytterligare, inte heller åtgärda dem. De är då ofarliga cystor som bara finns där. Risken att ta bort ofarliga cystor som inte ger besvär är väldigt mycket större än att låta dem sitta kvar.