Har jag kommit i klimakteriet?

Jag är en kvinna på nyss fyllda 45 år, som misstänker att jag börjat komma i klimakteriet. Jag har fött två barn som nu är 8 och 13 år. Jag har fått mycket konstiga blödningar det sista halvåret och vet inte om det är mens eller ägglossning. Jag har vanlig kopparspiral sedan fyra år tillbaka.
 
Jag har fått högt blodtryck, fruktansvärd huvudvärk flera gånger i veckan, jag svettas mycket och har blivit nedstämd och passiv. Äter sen ett par år tillbaka Citalopram men den hjälper tyvärr inte mot de nya symtomen.
 
Ett konstigt symtom som jag upptäckt är att jag ofta får problem med mina ögon. De blir överkänsliga och geggiga (variga) och jag blir också mycket trött i ögonen. Kan det vara klimakteriebesvär?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Vissa av dina symptom kan stämma med begynnande klimakterium och då tänker jag framförallt på dina blödningsproblem men också på dina svettningar.
 
Du skriver att du har konstiga blödningar men inte hur de ser ut. Under några års tid innan menstruationerna upphör är det väldigt vanligt att man får annorlunda blödningar, till exempel oregelbundna, långdragna, ibland rikligare men ofta bara små blödningar. Detta beror mer på svängande hormoner än östrogenbrist. När man väl kommer in i klimakteriet har man definitionsmässigt inte längre några blödningar och detta beror då på låga östrogennivåer.
 
De svettningar som förknippas med klimakteriet förekommer företrädesvis på nätterna och beror också på sjunkande östrogennivåer varför de oftast startar efter att menstruationerna slutat. Det är väldigt vanligt att man då också har värmevallningar dagtid.
 
Men man kan ibland få både svettningar och vallningar redan före det egentliga klimakteriet och då är symptomen mer tillfälliga, kommer och går beroende på hur hormonerna svänger upp och ner.
 
Ditt förhöjda blodtryck, huvudvärk och överkänsliga, trötta, geggiga ögon är symptom som sannolikt inte hänger samman med klimakteriella hormonförändringar och som du lämpligast tar upp med din husläkare.
 
Vad beträffar din nedstämdhet och passivitet är det lite svårare att svara på om detta kan ha något samband med hormonerna eller inte. Det finns både vetenskapliga undersökningar som stödjer detta antagande och lika många som hävdar motsatsen. Du står tydligen redan på antidepressiv behandling med Citalopram så det låter som om du haft de här besvären ett tag.
 
När det gäller blödningsrubbningen och svettningarna skulle jag vilja rekommendera dig att du vänder dig till en gynekolog för råd och undersökning. Det vore bra med en vanlig gynekologisk undersökning för att bevisa att dina blödningar inte beror på något sjukligt tillstånd.
Sedan bör man med blodprov kontrollera dina hormoner och din ämnesomsättning. Ämnesomsättningsrubbningar är mycket vanliga hos kvinnor i din ålder och kan bidra till blödningsproblem.
 
Om allting ser normalt ut får man diskutera om du är intresserad av att pröva någon variant av hormonbehandling för att se om den gör att du mår bättre, får normaliserade blödningar och blir av med dina svettningar. Ibland fungerar vanlig en låg dos östrogen plus gulkroppshormon bra men i andra fall behövs inte alls något extra östrogen utan man lägger bara till gulkroppshormon för att jämna ut de svängande hormonnivåerna. Hormonproverna brukar ge information om vad man i första hand ska rekommendera.
 
De funderingar du har kring olika symptom och de hormonförändring en kvinna står inför i din ålder är mycket vanliga och jag träffar dagligen patienter på min mottagning som vill diskutera detta. Så tveka inte att beställa tid hos din gynekolog!