Flytningar och trängningar kan bero på Klamydia!

Jag är en tjej på 17 år som har ätit minipillret Cerazette i ungefär en månad (har ätit lite mer än en karta). Jag har inte haft några direkta biverkningar, bara lite lätt övergående huvudvärk samt humörsvängningar.

Den senaste veckan har jag dock känt mig kissnödig titt som tätt. Ungefär på det sättet som när man har gått riktigt länge utan att kunna gå på toa. När jag väl går på toa kommer det dock inte mer än vanligt, snarare mindre. I natt fick jag ett ganska stort läckage vilket fick mig att börja undra vad det egentligen är. Jag hade urinvägsinfektion för någon månad sedan, så därför gick jag nu till läkaren för att testa så att det inte var en ny infektion. Det var det inte.

Jag har även fått lite ljusbruna flytningar men jag tror inte att det är ifrån urinröret. För två veckor sedan fick jag ganska mycket klåda och en svidande känsla i underlivet och behandlade därför mot svamp. Det gick över efter behandlingen, så jag antar att det var svamp. Det jag undrar nu är alltså varför är jag kissnödig hela tiden och varför får jag flytningar?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Det är inte sannolikt att det finns något samband mellan att du börjat med minipiller, Cerazette, och de urinträngningar du fått. Däremot skulle dina flytningar kunna beror på att du just startat med mini-piller. Man får ofta både oregelbundna blödningar och flytningar, speciellt under de första månaderna man tar dem.

Något som skulle kunna förklara både kissnödigheten och flytningarna och som du omedelbart bör utesluta är en klamydiainfektion. Klamydia smittar vid sex och är mycket vanligt bland unga. Man räknar med att ungefär 10 procent av alla sexuellt aktiva män och kvinnor under 25 års ålder bär på infektionen utan att veta om det. Man kan nämligen vara bärare under lång tid utan att ha några symptom men ändå kan man smitta andra. Om man får besvär är det just täta urinträngningar och flytningar från slidan eller urinrörsmynningen som är de typiska symptomen.

Eftersom du är 17 år gammal blir det enklast och billigast för dig att vända dig till närmsta ungdomsmottagning och testa dig för klamydia. Man gör vanligtvis detta genom att lämna ett urinprov men i ditt fall är det möjligt att man även gör en gynekologisk undersökning med tanke på dina flytningar och då kan man också ta klamydiaprovet med en bomullspinne från livmodertappen.

Svaret kommer efter en vecka och skulle man ha en klamydiainfektion får man antibiotikabehandling under 10 dagar. Klamydiainfektion går under smittskyddslagen vilket innebär att man vid positivt provsvar dels får kostnadsfri behandling men också att man är tvungen att uppge alla partners man haft de senaste 6-12 månaderna. Om man vill kan dessa kontaktas anonymt, men alla man uppger är skyldiga att göra klamydiaprovtagning. Allt detta görs för att få bukt med den epidemi av klamydia som vi har sett de senaste åren.

Även om infektionen oftast är lindrig och lättbehandlad finns det risk för allvarliga komplikationer som till exempel äggledarinfektion som sedan kan leda till svårigheter att bli gravid eftersom äggledarna tenderar att löda igen efter en klamydiainfektion. Helst vill man därför hitta och bota infektionen medan den sitter i urinröret eller i livmodertappen.

Om dina symptom inte går över trots att du uteslutit klamydia tycker jag att du ska uppsöka din läkare igen. Frågan är om det skickades iväg en urinodling i samband med besöket du gjorde tidigare. Ibland kan man nämligen inte upptäcka bakterier i urinen med bara stickor och mikroskop. Man måste odla urinen för att få fram bakterierna och ställa diagnosen urinvägsinfektion.

Skulle även urinodlingen vara normal tycker jag du ska be att få bli remitterad till en gynekolog för att vidare utreda det hela. Vid din ålder kan det ibland vara enklast att själv boka en tid hos gynekologen på din ungdomsmottagning. Det är oftast korta väntetider och dessutom kostnadsfritt med läkarbesök på ungdomsmottagning.