Jag har fått ett nytt kärleksliv efter många år!

Jag lever ensam sedan några år. När jag var gift hade min man och jag inte samlag på flera år. Jag har alltså inte haft något aktivt sexliv på länge. Jag har heller inte någon erfarenhet att tillfredställa mig själv.

Nu har jag träffat en ny man som är helt fantastisk. Efter en natt med kel och smek som var som en dröm, så upptäckte jag att det kom blodfärgade flytningar under hela förmiddagen därpå. Jag uppfattade ingen smärta när vi var tillsammans men däremot var jag väldigt "torr" i slidan.

Vad kan jag göra för att stärka mina slemhinnor och eventuellt få igång produktionen av naturligt "glidmedel"? Jag fyller 63 år nu och vill kunna ha ett fortsatt bra samliv med min nya man i många år. Tacksam för tips så jag kan fortsätta att njuta av livet.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Så härligt det låter för dig att ha fått förmånen att träffa en ny man som du verkar ha en god och nära relation med. De blodfärgade flytningarna du fått efter ert samliv beror sannolikt på sköra torra slemhinnor i underlivet.

Du skriver att du är 63 år gammal så du bör ha slutat menstruera för flera år sedan. När en kvinna kommer in i klimakteriet sjunker produktionen av östrogen från äggstockarna. En av östrogenets effekter är att stimulera slemhinnorna i underlivet och följaktligen resulterar östrogenbristen i att slemhinnorna allteftersom åren går blir allt tunnare, torrare och skörare.

Detta kan dels ta sig uttryck, som det gjorde för din del, i form av småblödningar från slemhinnorna efter samlag. Men man har också lättare för att få slidkatarrer med illaluktande flytningar eller svampinfektioner med klåda och sveda.

Som tur är finns det ett både enkelt och helt riskfritt sätt att få bukt med problemet. Lokal östrogenbehandling i slidan påverkar slemhinnorna att bli tjockare och fuktigare och återställer även bakteriebalansen i slidan vilket förhindrar slidkatarr och svampinfektioner.

Det finns många olika sätt att tillföra östrogen till slidan — krämer, vagitorier, slidtabletter eller östrogenring. I samtliga fall handlar det om så låg dos östrogen att den bara verkar lokalt och har ingen effekt på andra klimakteriebesvär som vallningar och svettningar. Den låga dosen innebär också att det inte finns några kontraindikationer och användningen är inte begränsad i tid. Många kvinnor använder lokal östrogenbehandling under väldigt många år och detta har inga nackdelar alls, bara fördelar.

Man kan till exempel använda Ovesterin vagitorier och kräm som finns att köpa receptfritt på Apoteket. Vagifem, som är slidtabletter, tycker många är mindre kladdigt. Det kan man få på recept från sin distriktsläkare eller gynekolog. Även Oestring, östrogenringen, måste man få på recept.

Jag föreslår att du börjar med de receptfria alternativen. Sannolikt kommer du ganska snabbt att få en god effekt på dina slemhinnor. Fortsätter dina besvär med blodiga flytningar bör du beställa tid för en gynekologisk undersökning för att utesluta andra orsaker. Samtidigt kan du då också diskutera de olika alternativen på lokalbehandling och få recept på den variant som du tycker skulle passa dig bäst. Lycka till med din nya relation!