Vad händer om livmodern tas bort?

Jag har flera muskelknutor i livmodern som växer och min läkare har sagt att operation och borttagning av livmodern kan bli aktuellt. För ett år sedan gjorde jag en kon-operation p g a av stora cellförändringar. Jag är 37 år och har fött de barn jag ska.

Min fråga: Vilka negativa konsekvenser kan jag förvänta mig om man tar bort livmodern?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
För de flesta yngre kvinnor är den viktigaste negativa upplevelsen när livmodern tas bort, att möjligheten till graviditet inte längre finns kvar. Våra känslor är inte alltid logiska. Därför måste du verkligen ge dig tid och mycket noga ha känt efter vad det innebär för dig. Med flera muskelknutor i livmodern är chansen för dig att bli gravid visserligen minskad och risken för missfall dessutom ökad. Men helt omöjligt är det kanske inte. Ibland kan det också vara möjligt att bara ta bort muskelknutorna och lämna kvar livmodern om inte knutorna sitter illa till eller är alltför stora.

Det finns en del kvinnor (även de som för länge sedan passerat klimakteriet) som fokuserar sin upplevelse av att vara kvinna till bröst och livmoder. Att en kvinna kan "känna sig stympad" när ett eller bägge brösten måste opereras bort förstår de allra flesta. Men att uppleva samma sak när man tagit bort ett organ som inte syns, kan vara minst lika påtagligt för kvinnan. Dessutom kan det många gånger vara svårare att försöka förklara och få förståelse för. Om du haft de tankarna och känner igen något av det här är det viktigt att du får träffa och diskutera igenom det med någon som vet vad det handlar om. Kuratorn på KK brukar vara en mycket bra sådan kontaktperson med stor kunskap och erfarenhet.

Att komma i ett alltför tidigt klimakterium är en vanlig oro hos kvinnor i din situation. Men tidigt klimakterium hänger samman med tidig östrogenbrist. Könshormoner produceras i äggstockarna och inte i livmodern och vid godartade tumörer (som muskelknutor är) finns det ingen anledning att operera bort någon äggstock. Ibland räcker det med att bara ta bort själva livmoderkroppen. På grund av dina tidigare cellförändringar och konisationen som gjorts kommer man för din del sannolikt att vilja ta med hela livmodern inklusive livmoderhalsen. Men dina äggstockar kommer att finnas kvar. Det enda som händer är att du slipper menstruationerna. Själva menscyklerna upplever du precis som förut och övergångsåldern kommer när den skulle ha gjort även om du inte blivit opererad.

Efter operationen går läkningen snabbt. Och därmed är vi över på nästa fråga som nästan alltid dyker upp: Vad händer med mitt sexuella liv? Blir jag förändrad och mindre attraktiv? Hur reagerar min partner? Hur reagerar jag själv? Faktiskt är det så, att allt kommer att bli precis som förut. Du kommer efter bara en kort tid att reagera precis som tidigare och så småningom kommer varken du eller din partner att uppleva, att det har skett någon förändring. Det kan t o m vara så att ert samliv blir ännu bättre.