Varför börjar saliven rinna?

Jag är en 72-årig kvinna som sedan många år har ett problem. Jag får hastigt ont i magen, det kör runt och jag blir illamående....

Jag är en 72-årig kvinna som sedan många år har ett problem. Jag får hastigt ont i magen, det kör runt och jag blir illamående. Samtidigt utsöndras mycket saliv. Det är som att öppna en kran i munnen. Detta händer 1-2 gånger i veckan, ibland flera gånger varje dag. Det går över på 5-10 minuter. Annars lider jag av muntorrhet vilket jag har tabletter mot. Finns någon förklaring?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Låt mig först säga att jag inte kan komma på någon speciell sjukdom som skulle kunna förklara ditt kraftiga salivflöde. Men det betyder inte att jag förnekar dina symtom. Alla åkommor är ju inte kända och står inte att finna i böckerna.

Spottkörtlarnas salivproduktion styrs framför allt av två nerver från hjärnstammen och av små nerver från blodkärlen, samt av två signalhormon som kallas VIP och Substans P. Nerverna tillhör den del av nervsystemet som kallas “det autonoma” (självständiga), vilket betyder att det ligger utanför viljans kontroll. Om man känner lukt eller smak av god mat så stimuleras spottkörtlarna genom nerverna från hjärnan. Det kan räcka med att man tänker på något gott så rinner saliven till. Även tuggning har samma effekt.

Vid en obalans och störning i detta självständiga nervsystem kan spottkörtlarnas salivproduktion påverkas. Kanske är det något sådant som inträffar hos dig när saliven rinner till. Ett enkelt sätt att testa det självständiga nervsystemet är att kontrollera om blodtrycket plötsligt sjunker när man hastigt reser sig. Om man då blir yr av blodtrycksfall fungerar inte nervsystemet som det ska. Det går att mäta bildningen av saliv. Normalt framställs 0,5 till 1,5 liter saliv varje dygn. Mängden minskar med åldern och ligger lägre hos kvinnor än hos män.

Det finns flera åkommor som drabbar spottkörtlarna så att man bildar mindre mängd saliv och blir torr i munnen. Sjögrens syndrom är en sådan åkomma. Däremot kan vi läkare inte så mycket om sjukdomar som ökar salivproduktionen på det sätt som du beskriver. Om dina anfall av magvärk och illamående inte blir bättre rekommenderar jag dig att söka läkarhjälp och få magen undersökt.

Scroll to Top