Vad betyder spår av protein i urinen?

Har upptäckt spår av protein i urinen. Kan man göra något själv så att det försvinner? Doktor Helge Löfberg svarar: Om du kontrollerar din urin...

Har upptäckt spår av protein i urinen. Kan man göra något själv så att det försvinner?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du kontrollerar din urin för ev. äggvita (= protein) med en papperssticka som du köpt på apoteket så kan färgskalan på stickan visa 0, 1, 2 eller 3. Noll betyder att det inte finns någon äggvita, 1 anger spår av äggvita medan 2 och 3 innebär sjukligt förhöjda äggvitevärden som bör kontrolleras på vårdcentralen. Man har funnit att även unga människor som är njurfriska ibland uppvisar 1 på urinstickan, d.v.s. har spår av äggvita i sin urin. Orsaken kan vara kroppsansträngning, feber, en infektion eller att blodet tillfälligt stockat sig i njurarna. Du behöver således inte vara alltför orolig. Att ha spår av protein i urinen är ganska vanligt och normalt. Om du testar din morgonurin som njurarna bildat under natten när du legat stilla ökar sannolikheten att värdet är noll.

Läkaren på vårdcentralen kan om hon/han finner så nödvändigt låta analysera urinen från patienter med kända eller misstänkta njursjukdomar mer noggrant. Det har visat sig att det speciella äggviteämnet albumin i urin är ett känsligt test för tidig njurskada hos patienter med långvarigt högt blodtryck eller diabetessjukdom. Om du har någon av dessa sjukdomar tycker jag att du kan tala med din doktor om problemet.

Scroll to Top