Här får hästarna leva pensionärsliv!

Anette har startat Sveriges första ålderdomshem för tävlingshästar. På sin stora hästgård i skånska Blentarp tar hon emot gamla travare och ridhästar som har gjort sitt på banorna. I en av hagarna möter vi 15-årige Chester, 17-årige Deus och de andra pensionärerna som njuter av lugnet tillsammans med en grupp yngre valacker.

Det mullrar mäktigt när en grupp på ett tiotal märrar galopperar fram på fältet i Blentarp där diset ligger som ett mjukt täcke över skogsdungarna.

Anette Johansson

Ålder: 41 år
Familj: Singel
Bor: På en hästgård i Blentarp
Gör: Advokat och hästuppfödare

Valackerna i hagen bredvid lyfter intresserat blicken och spetsar öronen.

– Vad kul. De bjuder oss på en riktig uppvisning, säger Annette Johansson, samtidigt som valacken Hans-Ove nosar i hennes hår.

Vi befinner oss på Bellinga hästcenter i Blentarp som ligger vid Romeleåsens sluttning strax söder om Sjöbo i Skåne. Här startade uppfödaren och tränaren Annette ett ålderdomshem för hästar den första oktober i år.

– Det är redan fullbelagt, berättar hon. Av de 40 hästar jag har på gården är tio gamlingar som har tävlat färdigt. Här finns såväl före detta ridhästar som galopp- och travhästar.

Här får hästarna leva pensionärsliv!

Livslångt hästintresse

Tanken på att skapa ett hem för gamla hästar, där de kan dra sig tillbaka och få några sista ljuva år, har funnits länge hos Annette.

Född i Skaraborgs län, “Sveriges Kentucky” som hon beskriver det, utbildad på hästgymnasiet i Skara och mer eller mindre uppvuxen på Axevalla travbana har hästar alltid varit en naturlig del av hennes liv.

– Jag har tidigare haft hästgårdar i Sigtuna och Jönköping. För elva år sedan fick jag möjligheten att arrendera en gård i Skåne. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till eftersom den gav mig möjlighet att kombinera mitt intresse för hästar med yrkeslivet, säger Annette som är utbildad jurist och arbetar som familjerättsadvokat.

Närheten till kontoren i Lund och Malmö gör att hon kan arbeta halvtid som advokat och ägna den andra halvan av sin arbetstid åt hästarna på gården.

– Min målsättning var att kunna arbeta både med hästarna och som advokat. Jag har hittat den perfekta balansen i mitt liv.

Men egentligen började tankarna på att ha ett ålderdomshem för andra hästar än sina egna hemma på gården som ett skämt.

– Mina vänner skojade med mig om att mina hästar hade det så bra eftersom jag så sällan hade tid att rida. De tyckte att det var som om de var på ett pensionärshem där de fick mat och skötsel och bara lunkade runt i hagarna.

Många hästar avlivas

Tanken låg sedan och grodde i Annettes funderingar. Det fattades nämligen ett ställe i Sverige där ägarna kunde lämna in gamla hästar som gjort sitt på tävlingsbanorna.

– Det är många travhästar som pensioneras när de är mellan 4 och 7 år. Många blir skadade och i en del fall har de kanske inte blivit så snabba som ägarna hoppas.

En del av de gamla tävlingshästarna tas om hand av tränaren eller uppfödaren där de ibland får gå kvar som hobbyridhästar. Men en hel del avlivas, helt i onödan enligt Annette.

– En häst kan bli upp till 25 år gammal och har därför många år kvar att leva om de får hålla sig friska, säger Annette som samtidigt betonar att det inte är någon räddningsverksamhet hon ägnar sig åt.

– Jag ser det här med ett ålderdomshem i ett större perspektiv. Dels har jag nytta av gamlingarna i min övriga verksamhet. Om jag till exempel har en grupp oroliga unghästar kan jag släppa in en trygg gamling i deras hage som har en lugnande effekt på dem.

Dels har hon nytta av dem som betesdjur. Hon har stora marker som hon hade varit tvungen att slå med maskin om hon inte haft hästarna.

Här får hästarna leva pensionärsliv!

En trygg miljö

Ett gott exempel på en häst som är inskriven på Bellinga hästcenter för att den behöver vistas en tid i en trygg miljö med lugna och kloka äldre hästar är Ratata.

– Ratata är en 4-årig galopphäst som blir så stressad när han är på tävlingar att han inte klarar att prestera det han ska. Han har alla förutsättningar att bli en stjärna, men han måste bli lite lugnare, berättar Annette.
Därför går han runt i hagen med Chester, Deus, Hans-Ove, Ralph, Conny, Svarten och alla de andra valackerna.

– Det är tränaren som bestämmer hur länge Ratata ska vara här. Men vi för en ständig dialog om vad som är bäst för honom. Han ska bland annat ha extra mycket mat eftersom tanken är att han ska tävla igen, berättar Annette.

När vi går i hagen samlas valackerna runt Annette och puffar på henne för att undersöka om hon har någon godsak till dem i sina fickor.

– Ralph, som kommer här, är bara 4 år gammal. Han har muskelproblem som gör att han inte får tävla som travhäst längre. Deus å andra sidan är en 17-åring som tidigare tävlat i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Positiv respons

Hästägare som lämnar sina gamla fyrfota vänner till Annette betalar 1 500 kronor i månaden i foderkostnad. Kostnader för hovslagare och veterinär tillkommer.

– Den sociala biten är viktig, säger hon. Ägarna brukar komma hit och hälsa på sina gamla hästar precis som man hälsar på sina anhöriga som flyttat in på ålderdomshem. Då bjuder jag på fika.

Till sin hjälp att driva ålderdomshemmet har hon 38-årige Ahmad Al Daboul som för två år sedan flydde från Syrien.

– Ahmad drev en gård med kor, får och höns i Aleppo innan han tvingades fly. Han har precis den kompetens som krävs för att sköta anläggningen och jag är glad att jag har kunnat anställa honom.

Det finns möjlighet att bygga ut ålderdomshemmet om det skulle behövas. På gården finns 65 boxplatser.

– Jag har fått mycket positiv respons. Det har spritt en glädje inom hästsporten att det finns någon som tar hand om de pensionerade tävlingshästarna, säger Annette.

Scroll to Top