Läkaren Michael Mosley: Så går du ner 14 kilo på 8 veckor

Med blodsockerdieten lovar den brittiske läkaren Michael Mosley att du kan gå ner 14 kilo på åtta veckor. Dieten minskar också risken för att drabbas av diabetes.

Dr Michel Mosley är inte vem som helst för den viktmedvetne svensken. Han är mannen bakom 5:2-dieten, en kosthållning som har hjälpt många människor att bli kvitt sin övervikt världen över.

Nu har han gjort succé med ännu en framgångsrik diet, blodsockerdieten 800 (på engelska förkortat BSD800). Den är baserad på mer än tio års forskning vid universitetet i Newcastle, som har letts av professor Roy Taylor och går ut på att man äter 800 kalorier om dagen.

Det här ska vara den första dieten som genom kliniska studier har visat sig inte bara stabilisera utan också bota diabetes typ 2.

En revolution

Hemligheten är att du genom att följa blodsockerdieten kan bli kvitt det hälsofarliga bukfettet. Dr Mosley går så långt att han i en intervju med norska tidningen Verdens Gang menar att hans diet är en revolution för diabetiker och alla som befinner sig i farozonen för att utveckla sjukdomen.

– En snabb viktnedgång har visat sig vara det mest effektiva sättet att bli kvitt det farliga fettet som samlas i lever och bukspottkörtel. När bukfettet försvinner normaliseras blodsockernivåerna. Det som är så fantastiskt är att det går att behandla diabetes genom livsstilsförändringar, säger Mosley till tidningen.

Får medhåll

Och han får medhåll av näringsfysiologen Kristina Andersson, ett av Sveriges tyngsta namn inom kost och hälsa, som just nu är aktuell med boken Bli blodsockersmart.

– Kosten och livsstilen är jätteviktig för alla diabetiker. Även om man inte kan bli av med sjukdomen så påverkar livsstilen de blodsockerreglerande systemen vilket gör att vi kan påverka mängden medicin som behövs och även skjuta på komplikationer. Hos många typ 2 diabetiker så kan man behandla genom bara livsstilsomläggning, säger hon.

Hur stora förändringar kan man åstadkomma?

– Jättestora! Det beror naturligtvis på utgångspunkten. Men du kan bli helt symtomfri från en typ 2 diabetes. Du kan förebygga, se till att du aldrig drabbas av typ 2 och både vid typ 2 och typ 1 kan du i stor utsträckning påverka komplikationerna. 

Vad innebär det att vara blodsockersmart?

– Det innebär att du skapar förutsättningar för kroppen att hantera blodsockret på ett bra sätt. Man väljer mat som inte påverkar blodsockret så mycket samt mat som gör att blodsockerregleringen funkar så bra som möjligt. Men i min bok tar jag även ett större grepp och tar även in andra livsstilsrelaterade faktorer så som fysisk aktivitet, sömn och stress. Fysisk aktivitet är den absolut viktigaste faktorn, både för de som drabbats och de som vill förebygga. 

Beskriv vad som händer i kroppen när man går på den diet du rekommenderar?

– Oj, det är jättemycket, går inte riktigt att säga i en mening. Man skapar förutsättningar för att blodsockerregleringen ska fungera så bara som möjligt och påfrestar inte systemet. Blodsockret höjs inte så kraftigt vid måltider och man får i sig de byggstenar som behövs för att det ska funka så bra som möjligt. Sen är det ju så att dessa faktorer går hand i hand med massor av andra saker i kroppen så du kommer få många följdeffekter. Du kommer känna dig piggare och samtidigt lugnare i kroppen. Har du övervikt skapar du förutsättningar för att gå ner i vikt. Ofta blir magen lugnare och även hyn. Härliga följdeffekter.

Scroll to Top