Daniél minskar matsvinnet i skolan: “Jag är allergisk mot att slänga mat”

Daniél Kallonas är kökschef på Skapaskolan i Huddinge – och en förebild när det kommer till att ta till vara på mat som blir över.

I Sveriges kommunala skolor och förskolor kastas mellan 60 och 70 gram mat per portion. Livsmedelsverket har satt som mål att halvera svinnet före 2030. Skapaskolan i Huddinge gör en insats i frågan. Istället för att slänga den mat som blir över gör man nya maträtter.

– Finns det stekt fisk kvar när lunchen är över så kan jag använda den till en fisksoppa nästa dag. Blir det potatis eller bulgur över kan jag göra en vegorätt på det. Jag är allergisk mot att slänga mat, säger Daniél Kallonas som är kökschef på Skapaskolan.

Måltiderna tillagas samtidigt som serveringen pågår, allt för att minska risken för att mat står framme för länge för att kunna tas om hand. Kökets arbetsmetoder har väckt intresse. Man har haft studiebesök av andra skolor och prisades i fjol till årets klimatkök av White Guide Junior. 

Daniél minskar matsvinnet i skolan:
Bra jobbat! Mängden slängd mat minskar varje dag. Foto: TT

– I och med att vi vunnit pris får vi också möjligheten att föreläsa och utbilda andra, och jag tycker det är kul att förmedla det här tänket, säger Daniél.

Varje dag vägs maten som hamnar i soptunnan. I matsalen finns en skylt som visar gårdagens vikt och vad det motsvarar i antal tallrikar och pengar.

Scroll to Top