Ett högt pris för ett öppet förhållande!

Jag lever sedan 19 år tillsammans med min gubbe. Vi ingick partnerskap för fyra år sedan. Allt har varit en dröm. Vi har levt med...

Jag lever sedan 19 år tillsammans med min gubbe. Vi ingick partnerskap för fyra år sedan. Allt har varit en dröm. Vi har levt med glädje och sorg, samt inte minst mycket kärlek. Vi lever i ett så kallat öppet förhållande. Det har vi haft i 15 års tid.

När vi ska ha sex har jag sällan lust nu. Det är jag som ska vara aktiv och dominant och det går inte utan lustkänslor. Att han sedan dricker ett flak öl varje helg gör inte saken bättre. Det har bara gjort mig ännu mer besviken.

I höstas så träffade jag en annan – en som sitter i samma båt som jag. Mitt hjärta föll pladask och jag tänker på honom hela tiden.
Det verkar som om mina och gubbens vägar går åt olika håll nu. Visst tycker jag om honom men det är inte på samma sätt som det en gång var. Detta har jag känt i två års tid.

Vi kan prata med varandra men det är också är allt. Det finns liksom ingen röd tråd längre. Det är priset för ett öppet förhållande.

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Du och din partner har en gemensam historia på 19 år och precis som i många förhållanden sätts känslorna på prov. Efter många år tillsammans blir samlivet lätt förutsägbart och irritationerna poppar upp.  Du har tappat intresset för sex och jag får intryck av att ni stelnat i era roller som aktiv kontra passiv.  I homosexuella förhållanden, precis som i heterosexuella, så gäller det att bevara lite glöd och leklust.

Du säger vidare att det funnits mycket kärlek i ert förhållande och att ni kan prata med varandra, vilket är ett gott tecken. Nu tror jag nämligen att det är dags för dig att prata med din gubbe om hur du känner. Ni har varit överens om att ha ett öppet förhållande och detta har fungerat väl i 15 år, så här ser jag inga problem.

Problemet handlar om att dina känslor förändrats och det räcker inte att tycka om motparten för att leva tillsammans. Under sådana omständigheter hade du nog lurat både dig själv och din partner. Avståndet er emellan har du känt i två år nu och då handlar det alltså inte om en tillfällig nyck. Dessutom har du mött en annan man som ofta finns i dina tankar och genom att bli förälskad i honom har avståndet till din partner ökat ytterligare.

Jag råder dig alltså att ta vara på det faktum att ni kan prata med varandra och att ni har ett samtal kring er relation, känslor och framtiden. Lycka till med det!

Scroll to Top