Gitte sänkte sitt blodtryck på en vecka: ”Jag mätte flera gånger för att vara säker”

Högt blodtryck är en av de vanligaste orsakerna till hjärt-kärlsjukdomar, och ungefär en tredjedel av oss lider av det. Möt Gitte, som berättar hur hon gör för att hålla sitt blodtryck i schack.

För fem och ett halvt år sedan hade 57-åriga Gitte Callesen inte kunnat ana att hon skulle bli en restauranggäst som beställer extra grönsaker och ber kocken spara på saltet. Eller den slags fru som ger sin man hälften av sin biff – och dessutom tackar nej till tårta och mackor på jobbet. Men precis en “sådan” person har Gitte blivit.

Och även om hon ibland känner att hon är besvärlig och måste förklara sig, passar de nya matvanorna henne alldeles utmärkt.

– Jag äter enligt särskilda kostriktlinjer för att hålla blodtrycket i balans. Och det är viktigare för mig än vad andra tycker om mig. Jag tar min kost på allvar och jag är säker på att det är därför jag har nått så bra resultat, säger Gitte.

Blodpropp i hjärtat

Strax efter 50 hamnade Gitte på sjukhus sedan hon fått en mindre blodpropp i hjärtat. Orsaken visade sig vara ett kraftigt förhöjt blodtryck som Gitte troligen hade haft länge. Ett normalt blodtryck ligger runt 120/80 och Gittes blodtryck låg på runt 200/100.

– Jag blev förvånad och förskräckt. Min läkare hade alltid sagt att jag var frisk som en nötkärna och att allt var som det skulle. Som tur var slapp jag operation och har inte fått några men av blodproppen, säger Gitte.

Under mer än fem år provade hon otaliga typer av mediciner, men blodtrycket sjönk inte tillräckligt. Och så kom biverkningarna i form av dålig sömn, svullna ben och noll energi.

– Det var en lång och utmattande period då jag också fick bearbeta det faktum att jag gick från att jag trodde mig vara frisk och stark till att lida av en kronisk sjukdom som innebar att jag var tvungen att ta en rad mediciner, som dessutom fick mig att må sämre.

Blodtrycket sjönk efter en vecka

För två månader sedan fick Gitte nog av sina biverkningar och började googla. Det måste finnas något hon kunde göra!

På nätet hittade Gitte den danska boken Sundt blodtryk på 14 dage, av Jerk Langer och Jens Linnet, som kombinerar den så kallade DASH-kosten med antiinflammatorisk kost med särskilt fokus på råvaror som gynnar blodtrycket.

– Bokens principer verkade väldokumenterade. Jag gillade att författarna betonar att man ska fortsätta att ta sin blodtrycksmedicin och berätta för sin läkare att man ändrar sin kost. Och jag tänkte att jag väl knappast kunde börja må sämre än jag redan gjorde.

ANNONS

Gitte har de senaste månaderna baserat sina måltider på bokens huvudprinciper om att bland annat äta mycket grönsaker, fullkorn och fisk – i väl avvägda mängder. Samtidigt har hon dragit ner intaget av mättat fett, socker och salt som gör att blodtrycket stiger. Redan efter en vecka på DASH-dieten sjönk Gittes blodtryck från 165/98 till 149/95.

– Jag blev så lycklig när jag såg hur snabbt mitt blodtryck sjönk. Jag mätte flera gånger för att vara säker på att det stämde, säger Gitte.

Slapp blodtrycksmedicinen tack vare ny kost

Sedan kostomställningen har Gitte successivt kunnat sluta med tre olika sorters medicin. Nu tar hon bara en medicin och hon har precis sänkt dosen med hälften.

Gitte räknar med att kunna säga farväl till de sista 5 mg blodtrycksmedicin inom några veckor, eftersom hon har fått ner blodtrycket till stabila 120/80.

För Gitte har de ändrade matvanorna inte varit någon stor omställning. Hon åt redan fiberrikt, grönt och varierat och gillar det mesta av maten som DASH-dieten förespråkar. Och hon har blivit sitt gamla friska jag:

– Min livslust och energi var som bortblåst, men nu kan jag springa och hoppa precis som innan jag blev sjuk och började med medicin. Och jag sover hela natten, vilket är helt fantastiskt. n

Fotnot: DASH står för “Dietary Approaches to Stop Hypertension”, vilket kan översättas till “Sätt att via kosten förhindra högt blodtryck”.

Gittes bästa råd till dig med högt blodtryck

Sänk blodtrycket med hjälp av kosten. Om måltidsplaner och recept känns för komplicerade, kan du istället bara följa dietens huvudprinciper.

Scroll to Top