Så firar de svenska kändisarna jul!

Fårfiol, gristunga, klappjakt, charader, sång och musik - alla har vi olika jultraditioner som vi inte gärna vill vara utan. Läs om hur några av våra mest älskade kändisar ska fira den kommande julen.

Jul på åländskt vis

Lill Lindfors, 77, artist:
– Jag ska för ovanlighetens skull tillbringa julen på Åland, i mitt gamla sommarhus som min dotter Petronella har övertagit. Det blir jag, min man Anders, Petronella, hennes dotter Tindra och man Leo, samt vår hund Winja. På julbordet kommer det bland annat att finnas lax, sillsallad, den åländska specialiteten morotslåda och eventuellt havskräftor.
– Min mamma lagade alltid gristunga till jul och det är en tradition som jag har behållit, men det är bara jag och min dotter som äter det. Det viktigaste under julhelgen är samvaron med familjen. Vi brukar exempelvis spela spel ihop, vilket är jätteroligt.

Huset är fullt av jul

Viveca Sten, 58, författare:
– Jag kommer att fira jul hemma, precis som vi brukar göra. Jag älskar att fylla hela huset med vackra julblommor. Julen är min favorithögtid. Faktum är att jag börjar baka lussekatter redan tidigt i november. För varje vecka dekorerar jag lite till och när det är dags för julafton är det tomtar, röda kuddar och adventsljusstakar precis överallt.

Jul på två olika sätt

Gigi Hamilton, 52, artist:
– Familjen kommer i år att samlas tillsammans med släkt och vänner i New York. Ett svenskt julbord är ett måste, även för den amerikanska släkten. Speciellt rätter som köttbullar, Janssons frestelse, sill och potatis. Så min mormors kokböcker följer med i resväskan. Den 24 december blir det julfirande med svenska traditioner och på juldagen med amerikanska.

Julklappslek ett måste

Ann Westin, 61, komiker:
– Den här julen kommer jag i vanlig ordning att fira med mitt ex, min syster och hennes familj och min dotter. Det blir ett ganska traditionellt julbord med allt som vi gillar: skinka, hemgjord sill, gravad lax, hembakat bröd med mera. Självklart tittar vi på Kalle Anka, och så snackar vi, sjunger och har kul tillsammans. Vi brukar köpa en julklapp var för en viss summa. Sedan numrerar vi alla paketen och lägger dem i en hög, varpå alla får dra en lapp med ett nummer. När paketen är öppnade byter vi julklappar med varandra om det är så att man vill det.

Lekarnas och spelens högtid

Lia Boysen, 51, skådespelare:
– Sedan mina döttrar var små har vi firat julafton både den 24 och den 25 december, vilket är väldigt praktiskt när flera familjer ska tillgodoses. På juldagen har vi alltid åkt ner till min mammas stora hus i Ericsberg i Södermanland. Där har vi lekt lekar och spelat spel dagarna i ända tillsammans med mina systrar med familjer och andra släktingar. Förra året var första gången som jag och döttrarna bröt traditionen och istället åkte till New York över jul. Men i år ser vi fram emot vilda charader och Fia med knuff igen.

Vi ger varann julefrid

Suzanne Axell, 61, programledare:
– Jag tycker det är skönt att vara hemma under julen i och med att jag reser så mycket i jobbet resten av året. Eftersom vi inte har några barn brukar jag och min sambo Jörgen fira julafton på olika håll för att sedan tillbringa resten av julen tillsammans. Mamma Anita och mina systrar Anne-Lie och Wictoria brukar komma hem till mig vid tvåtiden på julafton. Vi fikar och tittar därefter på Kalle Anka. Efter middagen ser vi Karl Bertil Jonssons julafton som var min morfars favoritprogram. Vi gillar också att sjunga julsånger tillsammans.
– Och så får alla julklappar, inklusive min katt Svans. Själv blir jag glad över förbrukningsbara julklappar som en fin chokladbit eller en väldoftande tvål. Vackra handstöpta ljus är en annan favorit som jag brukar få nästan varje år. Fast den viktigaste julklappen vi ger varandra är tid och julefrid.

Lilltomtarna väcker oss tidigt

Sofia Källgren, 47, artist:
– Jag älskar julfirandet och brukar oftast ta på mig rollen att vara värdinna och bjuda in mina föräldrar och syster med familj samt min mans mamma till vårt hus. Vår julafton är full av traditioner. Det börjar tidigt på morgonen då jag och barnen, utklädda till lilltomtar, väcker alla i huset, till min morgontrötta mans stora förfäran. För att väntan på julklappsutdelningen inte ska bli för lång för barnen har vi klappjakt redan på förmiddagen.
– Vi är en matglad familj som gärna blandar de gamla klassikerna med nya inslag på julbordet. Mina mor- och farföräldrars gamla recept har gått i arv och finns samlade i en julbok som min pappa har illustrerat. Där finns såväl recept på farfars gamla brännvinsglögg som texten till en snapsvisa från förr. Eftersom jag vanligtvis har julkonserter både före jul och under mellandagarna är jag inte så sugen på att sjunga under julhelgen, så musicerandet brukar min familj få stå för.

Klassikerna regerar

Yvonne Ryding, 55, entreprenör:
– Planen är att jag ska vara hemma hos min äldsta dotter Sandra i Stockholm tillsammans med den närmaste familjen. Eftersom Sandra är höggravid måste hon hålla sig på hemmaplan. Jag är ganska traditionell av mig när det gäller julen. Exempelvis vill jag gärna ha en riktig julgran, även om det blir barrigt. Jag tycker också att det är mysigt att pynta med adventsljustakar och tomtar här och var. Julbordet ska innehålla det klassiska, som skinka, köttbullar och lax, men det får inte bli för mycket.

Scroll to Top