Borg & McEnroe – nu gör de succé på bio

Björn Borg vann totalt 63 turneringar – elva av dem Grand Slam – och utsågs vid millennieskiftet till Århundradets svenska idrottare. Nu har filmen om den mytomspunne legendaren och hans sagolika karriär premiär. I filmen ser vi bland annat de klassiska matcherna mot ärkerivalen John McEnroe och Björns egen son Leo spela sin pappa som…

En fantastisk tenniskarriär, en hel del kvinnor och ett framgångsrikt varumärke. Det finns få idrottare som det har skrivits så mycket om som Björn Borg. Den 6 september går den numera 61-årige legendarens liv upp på bioduken.

Borg/McEnroe är en film om en svensk ikons stora genombrott. I den följer vi Björn från ungdomen, där han sköt boll med en racket mot garageporten hemma i Södertälje, till de tuffa kamperna mot den stora rivalen amerikanen John McEnroe.

Björn Borg

Född: 6 juni 1956 i Stockholm.

Familj: Frun Patricia Östfeldt och sonen Leo, 14, samt sonen Robin, 32, som han har tillsammans med Jannike Björling.

Största meriter inom tennisen: 63 singeltitlar, elva av dem Grand Slam-titlar. Vann klassiska Wimbledon fem år på raken, 1976–1980.

Ranking: Mellan 1979 och 1981 var han världsetta i sammanlagt 109 veckor.

Utmärkelse: Utsågs till Århundradets svenska idrottare, före Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson¸ på Idrottsgalan den 17 januari år 2000.

 

De två verkade ständigt slåss om vem som var bäst i världen på tennis – inte minst under den klassiska Grand Slam-turneringen Wimbledon 1980 då Borg efter en gastkramande match lyckades vinna med 8–6 i det femte och avgörande setet. Därmed blev Björn förste manlige spelare sedan 1922 att ta hem titeln i Wimbledon fem år i följd. Matchen räknas av många som en av tennishistoriens absolut främsta.

Ingen tennis innan
I filmen gör Sverrir Gudnason, 38, rollen som Borg medan den amerikanske filmstjärnan Shia LaBeouf (31) gestaltar McEnroe. Ingen av skådespelarna ska ha spelat särskilt mycket tennis innan inspelningen. Därför blev det hårdkörning från dag ett med tuff träning som förberedelse.

– Jag spelade tennis två timmar om dagen fem dagar i veckan och tränade med personlig tränare en timme om dagen, alltså totalt 15 timmar i veckan. Jag har aldrig haft en sådan fysisk roll tidigare och fick ganska mycket ont i kroppen i början. Sedan kom jag över en tröskel och hade inte ont alls, berättade Sverrir för Expressen under inspelningen.

Gudnason är sedan några år tillbaka väletablerad. 2014 vann han en Guldbagge i kategorin Bästa manliga biroll för sin gestaltning av Sture Åkerberg i filmen Monica Z. 2015 tilldelades han en Guldbagge i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin roll som Kristian i Flugparken. Samma år hade Sverrir en av huvudrollerna i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs klassiska bok, Den allvarsamma leken (2016), vilken utspelar sig kring sekelskiftet. Därifrån kastades han in i livet som svensk tennisstjärna – i Tjeckien. Större delen av Borg/McEnroe spelades nämligen in i Prag

Borg & McEnroe – nu gör de succé på bio
Björn Borg som Wimbledon-vinnare för femte året i rad 1980.

– Det blev en förändring både vad gällde träning och kost. Jag åt bara nyttig mat inför inspelningen. Inte mycket socker och fett, och vetemjöl ska man ju ta bort. Om jag käkade kolhydrater försökte jag ändå äta nyttiga saker, sa Sverrir.

Shia LaBeouf ägnade sig mest åt ståuppkomik under sin uppväxt, men fick internationellt genombrott tack vare filmerna Transformers (2007) och Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008). LaBeouf har, precis som McEnroe, gjort sig känd för att ha ett eldigt temperament.

För att hitta rätt inför rolltolkningen valde LaBeouf att betrakta den amerikanske tennisstjärnans rörelsemönster på tennisbanan som en dansares.

Borg & McEnroe – nu gör de succé på bio
Filmen skildrar tennislegendaren Björn Borgs resa från Södertälje till världseliten och hans rivalitet med amerikanen John McEnroe. Med i filmen är bland annat Wimbledon-finalen den 5 juli 1980, där de två slogs om segern.

– Jag är inget tennisfan, jag är ett McEnroe-fan. Så jag studerade hans kropp som en dansare och lärde mig att spela tennis genom att se det som dansrörelser, berättade han i en intervju.

Drabbningarna mellan Borg och McEnroe tillhör idrottshistoriens allra mest omskrivna och mytomspunna fighter. Totalt möttes ikonerna 22 gånger mellan åren 1978 och 1981. Kampen mellan dem kom att kallas “Fire and Ice”, en referens till de två individernas totalt motsatta personligheter.

Borg & McEnroe – nu gör de succé på bio
Björn Borg, frun Patricia Borg och sonen Leo Borg, som spelar en ung Björn Borg i filmen.

En fantastisk ensemble
Även Stellan Skarsgård och Tuva Novotny medverkar i Borg/McEnroe. Skarsgård spelar Borgs tränare Lennart Bergelin. Novotny gör Borgs träningspartner och första fru, Mariana Simionescu.

Simionescu syntes ofta på läktaren under Björns matcher, gärna med en cigarett i ena handen och en penna i den andra. Hennes anteckningar blev sedan till en bok.

Novotny har dock poängterat att filmen inte är en dokumentär.

– Vi gör fiktion, och i det kan man också tillåta sig att göra en dramatisering baserad på en verklig historia, menade hon i en intervju.

Borg & McEnroe – nu gör de succé på bio
Stellan Skarsgård spelar Björn Borgs tränare Lennart Bergelin i filmen Borg/McEnroe.

Filmmanuset är skrivet av Ronnie Sandahl och regissören heter Janus Metz Pedersen. Björn Borgs son Leo Borg gör rollen som en ung Björn (9–13 år) medan Markus Mossberg spelar Björn Borg som något äldre (14–17 år). Att Leo Borg fick sin roll handlade mer om talang än det direkta släktskapet.

– Leo var en del av en stor castingprocess, där vi letade efter rätt person i Sverige att göra en yngre version av Björn. Leo var bäst på provläsningarna. Och han ser ju ut som en yngre version av fadern, som var ett krav. Dessutom kan han spela tennis. Han är en av de bästa i sin ålderskategori, förklarade Janus Metz till Nöjesbladet.

Även internationellt pratas det om Borg/McEnroe.

– Många har en relation till Björn och John och särskilt under den epok vi skildrar. Det är en ikonisk tid inom sporten. Men vi har ju också en fantastisk ensemble, säger Janus Metz

Scroll to Top