Hans drabbades av hjärtstopp: “Dansbandet Streaplers räddade mitt liv”

Hans Boström i Mockfjärd kan tacka Streaplers för att han fortfarande lever och kan ta sig en svängom på dansgolvet. När han drabbades av hjärtstopp rusade sångaren Kenny Samuelsson ner från scenen och tog tag i upplivningsförsöken.

Hans Boström har alltid älskat att dansa och lyssna på dansbandsmusik. Men nu är han ett extra hängivet fan av Streaplers.

– Killarna i bandet räddade mitt liv, säger han samtidigt som hans röst stockar sig lite.

– Jag har blivit mer känslig efter hjärtstoppet, förklarar han. Jag blir lätt rörd och har nära till tårarna. Speciellt när jag pratar om det som hände.

Det har gått några månader sedan händelsen som var nära att kosta Hans livet när vi pratar med honom hemma i hans bostad i Mockfjärd i Dalarna. Han mår bra igen och åker var och varannan helg ut och dansar precis som förr.

– Jag känner mig faktiskt piggare än jag gjorde tidigare, berättar han. Nu fungerar mina kranskärl igen och jag kan dansa en hel kväll utan att bli trött.

Hans drabbades av hjärtstopp:
Hans Boström skrattar och ler. Livet leker igen och Hans trivs med sin fyraåriga cavalier king charles spaniel Kompis.

Allt blev svart

Hans drabbades av hjärtstoppet när han var på Folkets park i Hedemora den 20 november förra året för att dansa till Streaplers.

– Det var en jättetrevlig kväll, berättar han. Jag hade dansat ungefär en och en halv timme och dansade med en kvinna från Sandviken när jag plötsligt kände något i kroppen som jag aldrig känt förut.

Hans ursäktade sig och sa att han var tvungen att ta en paus och gick sedan och satte sig vid ett bord vid kaffeserveringen som ligger alldeles bredvid själva dansgolvet.

Det var inte likt honom. Som gammal skidåkare har han en mycket god grundkondition från ungdomsåren och han brukade utan problem kunna dansa en hel kväll.

– Möjligen hade jag kanske känt mig lite tröttare än vanligt tiden före hjärtstoppet. Jag kunde inte dansa mer än tre–fyra danser förrän jag kände mjölksyra i benen och var tvungen att pausa. Det förvånade mig lite.

Hans hade inte mer än hunnit sätta sig på stolen vid kaffeserveringen förrän allt blev svart för honom och han ramlade omkull.

– Jag svimmade av och minns ingenting, berättar han.

Hans drabbades av hjärtstopp:
Tack mina hjältar! Hans Boström (i mitten) med Streaplers, från vänster: Henrik Göransson, Anders Larsson, Kenny Samuelsson, Per Lundin och Kjetil Granli.

Reagerade direkt

De som stod närmast honom förstod att det sannolikt handlade om ett hjärtstopp. Det blev uppståndelse vid sidan av scenen och det såg sångaren Kenny Samuelsson i Streaplers.

– Vi slutade spela och jag sprang ner från scenen och fram till Hans, berättar han.

Det var inte första gången någon i deras publik drabbats av hjärtstopp mitt under deras framträdande och Kenny visste därför direkt hur han skulle agera.

– Åtta gånger sedan jag började sjunga i dansband 1984 har jag varit med om att någon i vår publik drabbats av hjärtstopp. Jag tyckte det var frustrerande att inte kunna göra något och därför beslutade vi i Streaplers att gå en kurs i hjärt-lungräddning och införskaffa en hjärtstartare.

Hjärtstartaren har de sedan dess alltid med sig på scenen när de spelar. Den brukar stå en halvmeter bakom basisten Per Lundin.

Samtliga medlemmar i banden har även speciella uppgifter i en akut situation. Därför var det en vältrimmad livräddningsaktion som drog igång när Kenny och Per inledde hjärt-lungräddningen på dansgolvet i Hedemora.

– Man har berättat för mig att sångaren Kenny pumpade på mitt bröst och att en kvinna blåste in luft i mina lungor. Själv minns jag inget förrän jag vaknade upp i sjukhuskorridoren på lasarettet i Falun, säger Hans.

Hans hjärta stod stilla i hela 35 minuter, men tack vare Streaplers-medlemmarnas ihärdiga hjärt-lungräddning och några stötar med hjärtstartaren hölls hans inre organ igång utan att ta skada och han klarade sig till ambulansen kom fram.

– Det var tredje gången vi i Streaplers fick användning för hjärtstartaren i en akut situation. Två gånger har det gått bra, men en gång gjorde det tyvärr inte det, berättar Kenny.

– Hjärtstopp kan i stort sett drabba vem som helst. Även yngre människor. Vi räddade en kvinna från Halmstad som skulle fylla 50 år. Jag vet att hon tack och lov mår bra idag eftersom vi håller kontakt med varandra genom att skicka julkort.

För Hans del blev det sju dygn på sjukhuset och kranskärlsoperation innan han fick komma hem till Mockfjärd igen.

– Läkaren sa till mig att jag inte hade klarat mig så bra som jag gjorde om jag inte hade haft så god grundkondition, säger han.

Hans drabbades av hjärtstopp:
Hans är ett stort dansbandsfan och Streaplers är förstås favoriterna. Något som gett avtryck i skivsamlingen.

Viktigt med hjärtstartare 

Tidigare i år fick Hans tillfälle att tacka sina hjältar när Streaplers på nytt spelade i Folkets park i Hedemora.

– Det var underbart att få träffa killarna och jag hade med mig blommor till dem. Det är tack vare dem jag lever idag, säger han och berättar att han i fortsättningen kommer att åka på dans med Streaplers så fort de är inom rimligt köravstånd från Mockfjärd.

Även Kenny Samuelsson och de andra medlemmarna i Streaplers tyckte det var fantastiskt att få träffa Hans och se att deras insats fick ett lyckligt slut.

– Det var stort att få krama om honom, säger Kenny och vill samtidigt rekommendera andra dansband att skaffa hjärtstartare. De tar inte stor plats i vare sig orkesterbussen eller på scenen.

Han tycker även att hjärtstartare borde finnas på alla dansbanor och andra offentliga platser där många människor samlas.

– Det är viktigt att de finns där när någon drabbas av hjärtstopp, men det är också viktigt att det finns personer i närheten som vet hur de ska användas. Därför är det bra för alla att gå en kurs i hjärt-lungräddning.

Medlemmarna i Streaplers ingår även i ett projekt där den som har en hjärtstartare och utbildning i hjärt-lung-räddning får ett sms från larmcentralen om det inträffar ett hjärtstopp upp till 500 meter från platsen där de befinner sig.

Hans kan inte nog tacka sin lyckliga stjärna för att det var just Streaplers han dansade till den där novemberkvällen i Hedemora.

– Nu ska jag bara ha tag i kvinnan från Sandviken. Vi hann ju inte dansa klart, säger han med ett stort leende. 

Scroll to Top