Rickard Sjöberg: “Jag lyckas långt ifrån alltid”

Går det att öva upp sitt mod? Ja, säger programledaren och bokdebutanten Rickard Sjöberg som fördjupat sig i olika situationer som kräver visst kurage. Det finns många sätt att skaffa sig mod – våga inspireras du också!

Rickard Sjöberg

Ålder: 52 år.
Familj: Fru Annika, två döttrar och fyra bonusgrabbar.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist och programledare för Postkodmiljonären i TV4.
Aktuell: Med boken Våga vara modig – Vägar till vardagsförändring (Bokförlaget Max Ström).

Vi vill alla vara modiga. Men det är inte så lätt. Rädsla kan drabba oss när som helst. Det är en grundkänsla ämnad att göra oss snabbare och starkare när fara hotar. Men handen på hjärtat – hur ofta är det som vi till exempel jagas av lejon?

Programledaren Rickard Sjöberg möter varje vecka livrädda människor som tar plats i “Heta stolen” när Postkodmiljonären sänds direkt. De är ju inte jagade av lejon, ändå brister modet. Vad är det som händer?

– Det låter kanske konstigt men det är samma fäkta-eller-fly-mekanismer som aktiveras, det vill säga kroppen fylls med stresshormoner som är ämnade att förbereda dig för strid. Hjärtat rusar, benen fylls med blod och börjar skaka, du får tunnelseende och så vidare. När du blir attackerad fysiskt känns förstås symtomen adekvata. Men inte när du sitter i en teoretisk situation som i tv-studion. Den upplevelsen kan få vem som helst att tappa förståndet om man inte är någorlunda förberedd på den.

Nu har han, med hjälp av ett antal psykologer och andra experter, skrivit handboken Våga vara modig – Vägar till vardagsförändring med olika tips och råd för att bli modigare i vardagen. Boken tar upp olika aspekter av mod, som att tala inför människor, möta främlingar och civilkurage. Och det visar sig att de har en gemensam nämnare.

– Allt mod har på ett eller annat sätt med rädsla eller obehag att göra. Mod och rädsla är inte varandras motsatser utan snarare en förutsättning för varandra. Men måste man vara rädd för att vara modig? Boken tar upp en situation där en ung tjej klättrar upp för ett stuprör och räddar ett litet barn från en brinnande lägenhet. Efteråt sa hon att hon inte var rädd, hon agerade bara. Betyder det då att hon inte var modig? Det är något att fundera på.

LÄS ÄVEN: Rickards 5 vägar till ett modigare liv

Är det viktigt att vara modig?
– Nja, det beror på. Är du glad och nöjd behöver du inte göra några förändringar bara för att någon annan säger att du ska vara modig. Men jag tror att vi alla mår bra av att nu och då skärskåda våra liv och ställa oss frågan: Vad styr mitt liv? Om svaret är “rädsla” är det dags att försöka leva modigare.

Hur modig är du själv?
– När det gäller det klassiska “prestationsmodet” får jag höga poäng. Jag har hoppat ut från flygplan, dykt bland hajar och åkt forsränning i Coloradofloden. Men det stilla modet är egentligen mer intressant. Att våga reda ut en konflikt med någon man hamnat på kant med, att stå upp för någon utsatt, att ställa sig inför en stor publik och så vidare. Jag gör mitt bästa även här men lyckas långt ifrån ­alltid. Jag skriver om ett tillfälle då jag backade och lät en möjlighet till mod flyga förbi. En ung kassörska blev utskälld på ytterst tvivelaktiga grunder av en dubbelt så gammal man. Jag stod bredvid utan att säga ett ord. ­Efteråt skämdes jag, vilket i sig är ett friskhetstecken. För när det händer finns potential till snabb utveckling som inte hade funnits om situationen passerat obemärkt förbi.

 

Scroll to Top