Är det bra att ha hormonspiral vid 48?

Jag är en kvinna som fyller 48 år i år och är steriliserad sedan 2003. Jag har senaste tiden haft väldigt rikliga menstruationer. De är...

Jag är en kvinna som fyller 48 år i år och är steriliserad sedan 2003. Jag har senaste tiden haft väldigt rikliga menstruationer. De är regelbundna och jag har inga mellanblödningar.

 

I dag var jag hos min gynekolog som tog flera prover och gjorde en undersökning med ultraljud via slidan. Det hon såg var att mina livmoderväggar var förtjockade och att det inte fanns några myom eller annat. Läkaren rekommenderade att jag skulle sätta in en hormonspiral, så att blödningarna skulle bli mindre rikliga. Eller så kunde jag äta Cyklokapron.

 

Är det att rekommendera hormonspiral vid min ålder? Hormoner skrämmer vettet ur mig då två väninnor fått cancer i livmodern på grund av hormonbehandlingar.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag tycker det var en bra rekommendation din gynekolog gav dig när hon föreslog hormonspiral.

 

Den typen av hormon som finns i hormonspiralen heter gulkroppshormon. Detta är ett kroppseget hormon som normalt utsöndras från äggstockarna och bidrar till att tunna ut livmoderslemhinnan och på detta sätt göra menstruationsblödningarna sparsammare.

 

Gulkroppshormoner är helt ofarliga. Det finns inte någon typ av cancer som ökar vid behandling med detta hormon. Tvärtom får man en skyddseffekt just vad gäller cancer i livmodern.

 

Hormonspiralen används både som preventivmedel och som behandling för rikliga blödningar, så det är inte ovanligt att kvinnor som inte behöver något preventivmedel ändå använder sig av hormonspiral för att minska sina menstruationsblödningar.

 

Hormonspiralen fungerar i fem år så med största sannolikhet har du då kommit in i klimakteriet.

 

Har du då inga eller sparsamma blödningar kan du bara låta spiralen sitta kvar några år till. Hormoneffekten går inte ur direkt utan minskar successivt under några års tid.

 

Skulle du ha oturen att vara en av de kvinnor som menstruerar väldigt länge kommer dina blödningar tillbaks när alla hormonerna försvunnit ur spiralen och skulle de vara rikliga kan du då naturligtvis byta ut den mot en ny.

Scroll to Top