Johan Glans: Min första publik var en kassörska i närbutiken!

Redan som femåring ville han bli clown men det var först som 20-åring han vågade ställa sig upp på scen och vara rolig. Nu är Johan Glans en av våra mest älskade komiker. I höst ger han sig ut på "världsturné".

När förstod du första gången att du var rolig?
– Jag var bara fyra fem år gammal när jag berättade för alla att jag skulle bli clown när jag blev stor. Jag var första barnet och första barnbarnet och fick därför extremt mycket uppmärksamhet. Jag minns att jag uppträdde framför kassörskan i närbutiken, sjöng och drog historier. Och så gillade jag att imitera Olof Palme, speciellt hur han stod och trampade i talarstolen.

Hur var du som tonåring?
– Väldigt blyg och självmedveten. Det var först när jag var 19-20, som jag vågade ställa mig upp på scenen och vara rolig.

Vad hade du jobbat med om du inte hade blivit komiker?
– Jag har aldrig haft någon backup-plan. Mamma jobbade på skattemyndigheten och pappa var personalchef på ett sockerbetsföretag, men själv … ja, jag kunde kanske tänkt mig att bli lärare eller psykolog. Men då hade jag säkert blivit mycket missnöjd med tiden.

Johan Glans: Min första publik var en kassörska i närbutiken!
Johan Glans hade en given publik redan som liten pojke.
– Jag var första barnet och första barnbarnet och fick därför extremt mycket uppmärksamhet.

Johan Glans

Ålder: 42 år.
Familj: Gift med Sara Young, svensk-amerikansk manusförfattare och ståuppkomiker. De har två barn ihop, 8 och 5 år gamla.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Skådespelare och ståuppkomiker.
Aktuell: Men enmansshowen World tour of the World som har premiär den 21 november i Stockholm och sedan ger sig ut på turné i landet.

Vem av dina föräldrar brås du mest på?
– Jag är en ganska exakt mix av båda. Av pappa har jag ärvt organisationsförmågan och effektiviteten; han är bra på att få saker gjorda och dessutom, bra på språk och att formulera sig. Av mamma har jag konsten att känna in hur folk mår och vad de vill ha; det har jag stor nytta av när jag står på scenen.

Du är kusinbarn till 3 000-meterslöparen Dans Glans; hur duktig är du själv i den grenen?
– Svag. Däremot var jag skånsk mästare på 80 meter som 14-åring. Sprang på 9.89. Jag var faktiskt en rätt lovande friidrottare upp till 18-årsåldern.

Har du någon okänd talang?
– Har jag ingen. Jag är rätt kass på det mesta faktiskt. Tvingas jag ändå säga något, så skulle jag svara “rita”.

Vad är meningen med livet?
– Jag tror tyvärr livet är rätt meningslöst. Men samtidigt helt okej om man accepterar att det är så. Gud tror jag inte alls på.

Din favoritmat?
– Någonting med brunsås, pressgurka och potatismos. Helst enligt mormors gamla recept.

När var du senast riktigt lycklig?
– Det händer faktiskt titt som tätt. Men bara korta stunder, ungefär tio minuter åt gången, typ. När jag unnar mig att sätta mig ner och riktigt känna efter.

Vad skulle du vilja återfödas som?
– Flyttfågel. Jag tänker på friheten, miljöombytet och möjligheten att få resa i grupp.

Tycker dina barn att pappa är rolig?
– Ja, det gör de nog. De är så små att de fortfarande inte har uppnått den där berömda pinsamhetsfasen.

Din favoritplats på jorden?
– Det måste vara i Skåne någonstans. Jag älskar både slätterna och kusten.

Johan Glans: Min första publik var en kassörska i närbutiken!
World Tour of the World är en uppföljare till de tidigare showerna World tour of Skåne och World tour of Skandinavien. Johan Glans bjuder publiken på renodlad standup i rasande tempo.

Vilken pryl kan du inte vara utan?
– Kaffebryggaren.

Vad lämnar du kvar om huset börjar brinna?
– Min garderob. Jag är ständigt i stort behov av nya kläder. Min favoritplagg är en brun yllekofta; den har jag till och med uppträtt i på scen. Den ger mig en hemtrevlig, farbroderlig aura.

Johan Glans: Min första publik var en kassörska i närbutiken!
Johans favoritplagg är en brun yllekofta. Han har till och med uppträtt i den på scen. Den ger honom en hemtrevlig, farbroderlig aura.

Vilken hushållssyssla hatar du?
– Plocka i och ur diskmaskinen. Det är så fruktansvärt monotont. Tar aldrig slut.

Vad skulle du göra om du vann tio miljoner?
– Köpa en sån där hemmakvällsbutik, som tiden numera tycks ha sprungit ifrån. Där man kan köpa godis och dvdfilmer. Det skulle jag ha som mitt eget pojkrum.

 

Fotnot: Dan Glans slutade sjua i 3000 meter hinder finalen i Olympiska sommarspelen 1976 i Montréal. Samma lopp som Anders Gärderud vann Sveriges första friidrottsguld i OS sedan London 1948.

Scroll to Top