Jag är 38 år och längtar efter att bli gravid!

Hur ska jag göra för att bli gravid? Jag har inte ätit p-piller på säkert 13 år och har heller inte använt något annat skydd....

Hur ska jag göra för att bli gravid? Jag har inte ätit p-piller på säkert 13 år och har heller inte använt något annat skydd. Men trots det har jag aldrig lyckats bli med barn.
 
Jag har varit hos en gynekolog och allt var bra. Men jag har ändå inte blivit med barn och nu känner jag att tiden rinner iväg. Jag vill så gärna ha barn. Hur ska jag gå jag tillväga? Vart vänder jag mig? Jag är 38 år så jag tycker att det kan vara dags nu!
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Vid det gyn-besök du gjorde konstaterade gynekologen, att det i dina underlivsorgan inte fanns något onormalt att se eller känna vid en vanlig enkel undersökning. Att du hade problem med att bli gravid har gynekologen säkerligen inte uppfattat, i varje fall kan det på din beskrivning inte ha handlat om den typ av utredning som då krävs. Vad du ska göra nu är att tillsammans med din partner beställa en ny gynekologtid, helst hos någon som speciellt ägnar sig åt barnlöshetsproblem. Givetvis kan du, om du vill, först beställa en undersökningstid bara för egen del. Men förr eller senare ska ni bägge undersökas. Numera är det oftast så, att båda parter redan från början kommer tillsammans, vilket också ger er båda två möjlighet att ställa frågor och vara delaktiga i diskussioner och planering av utredningsgången.
 
En fullständig barnlöshets- eller infertilitetsutredning är omfattande och tidskrävande. Undersökningen kan också visa att det behövs särskilda åtgärder för att ni ska kunna få barn tillsammans, vilket kan innebära ytterligare dröjsmål. Om det till exempel skulle handla om en operation eller om in vitro-fertilisering (= s.k. provrörsbefruktning) måste man lägga till väntetider. Det kan också vara så att det av undersökningsresultaten framgår att ni har mycket begränsade möjligheter att kunna få några biologiska barn tillsammans. Kanske kan ni inte räkna med att det finns några möjligheter alls. Du är 38 är gammal. Skulle en adoption bli aktuell för er, kan det bli problem med tiden. De flesta länder har ålderskrav på adoptivföräldrar och accepterar inte en adoptivmamma som är över 40 år. Samma åldersbegränsning gäller på de flesta kliniker även vid  in vitro-fertilisering. Det är därför viktigt, att gynekologbesök, barnlöshetsutredning och en eventuell kontakt med Adoptionscentrum sker så fort som möjligt.
 
Barnlöshet är ett parproblem. Omkring 15 procent av alla fasta förbindelser beräknas vara infertila, vilket innebär att det handlar om vart sjunde av alla par som lever i en normal sexuell relation. I 30-40 procent av dem finns anledningen, den s.k. infertilitetsfaktorn, hos mannen. Hos 30 procent finns den hos kvinnan och hos c:a 30 procent är infertiliteten beroende på faktorer som berör paret gemensamt.
 
Barnlöshet kan bero på såväl medfödda förändringar som förändringar som inträffat senare i livet. Hormonella rubbningar kan påverka olika delar av fortplantningsprocessen. Hos mannen kan exempelvis spermieproduktion och spermieutmognad förändras med reducerad mängd samt ändrat utseende och rörlighet hos spermierna som följd. Hos kvinnan kan påverkan ske av bl.a. äggmognad, ägglossningar samt implantation och tillväxt i livmodern av ett befruktat ägg. Vissa pågående eller tidigare genomgångna sjukdomar och trauma kan ha medfört skador av äggledare och sädesledare. Resultatet kan vara sammanväxningar som hindrar ägg och spermier att passera. Det innebär att någon  befruktning inte kan ske, trots att det inte är något fel på kvaliteten på ägg och spermier.
 
Infektioner i könsorganen är hos både män och kvinnor en vanlig anledning till infertilitet. Så är till exempel påssjuka komplicerad med en testikelinflammation under eller efter puberteten en sådan ökänd sjukdom hos mannen. Hos kvinnan kan en kliniskt nästan symptomfri underlivsinflammation beroende på t.ex. klamydia eller gonorré ge upphov till svåra skador med sammanväxningar och passagehinder i äggledarna, runt äggstockarna och i buken. Såväl kronisk slidkatarr och livmoderinflammation, polyper och muskelknutor hos kvinnan som testikelskador och kronisk inflammation i prostata hos mannen kan ge minskad fertilitet eller infertilitet. Ryggmärgsskador och andra neurologiska skador hos mannen kan liksom andra sjukdomstillstånd, bl.a. diabetes, också vara orsak till nedsatt fertilitet. Hos mannen kan antikroppar bildas mot de egna spermierna. Hos kvinnan kan antikroppar bildas mot spermier. Även psykiska eller psyko-sexuella faktorer kan ha betydelse.
 
Infertilitet går idag att åtgärda på ett helt annat sätt än för bara ett par decennier sedan. En intensiv forskning pågår och såväl ny kunskap som tekniskt och medicinskt ökade landvinningar gör detta möjligt. Vad vi idag avser med en fullständig barnlöshetsutredning innebär att numera 80 procent av fallen kan diagnostiseras. Möjligheterna till hormonell och annan medicinsk behandling är betydligt större än tidigare. Utveckling av den mikrokirurgiska fertilitetskirurgin betyder att mer avancerade metoder kan användas för att behandla svåråtkomliga mikroförändringar i exempelvis sädesledarna. Åtgärder finns också att tillgå mot immunologiska faktorer. Och IVF samt GIFT ( = olika typer av s.k. provrörsbefruktning) har betytt väsentligt ökade möjligheter att hjälpa infertila par som tidigare bedömts som terapiresistenta.
Scroll to Top