Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt

En liten pojke föds oälskad och utsätts för misshandel och övergrepp. Ett rikskänt medium sprider kärlek med andarnas hjälp. Klyftan däremellan kan tyckas omöjlig att överbrygga, men Benny Rosenqvist lyckades.

Benny Rosenqvist

Ålder: 54 år.
Bor: I hus i Limhamn.
Familj: Ja och många vänner.
Aktuell med: Nya boken “Kärleken som healing”.

Benny Rosenqvist orkade vända smärtan efter sin mörka barndom till en innerlig vilja att hjälpa andra. Nu är han aktuell med boken Kärleken som healing, som han skrivit tillsammans med journalisten Marina Nilsson. Han lutar sig engagerat fram när han talar om innehållet:

– Jag vill att boken ska väcka, sätta igång processer! Man måste förstå sina egna känslor för att må bra. Jag vill visa hur kärlek kan göra hjärtat helt, i din relation till dig själv och din partner, dina föräldrar och barn. Vi vet när vi lever i en dålig relation, men vi blundar för kunskapen, slår han fast.

Benny, 54, sitter i trädgården utanför sin patriciervilla i jugendstil i skånska Limhamn. Här tar han emot klienter och garaget har gjorts om till ett rum för guidade meditationer. Golden retrieverhundarna Angelo och Valentino håller sig nära husse, buffar och puffar och tar sen en sväng i den vackra trädgården.

Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt
Kärlek omfamnar inte bara en make/maka eller barn. Kärlek kan också omfatta anhöriga, vänner och arbetskamrater, betonar Benny. Angel och Valentino lägger nog till “husse” till den listan.


En del kör fast

För ovanlighetens skull har Benny tillbringat veckan hemma, annars är schemat späckat med klientmöten, föreläsningar och fullbokade resor till olika andliga platser världen över. Han brinner även för sin roll som frontfigur i andliga tidningen Nära och har en återkommande sida med läsarbrev i Hemmets Journal. Benny räknar in bortåt tusen brev i månaden.

– Jag har blivit bra på relationer efter alla möten med mina klienter. Jag är något av en självlärd psykolog. Alla möten är unika, men jag kan se mönster i hur olika personligheter fungerar i relationer. En del har kört fast. De har nyckeln och låset, men kan inte låsa upp. Det är då jag kommer in i bilden.

Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt
En och annan gång hinner Benny pusta ut hemma i soffan, men annars är han på språng större delen av året.

 

Den har gått landet runt, Bennys berättelse om hur han som sjuåring skadades svårt i en bilolycka och låg nersövd i tre veckor. Han beskriver tiden som en lång nära döden-upplevelse, där han mot slutet möter sin andliga vägledare och avlidna morfar. Benny blir resolut hemskickad från andra sidan, med det respektingivande uppdraget att själv börja vägleda andra. Han säger med en fast blick att han, när han vaknade upp igen, kunde kommunicera med de döda.

– Jag hörde röster och det tyckte jag inte alls om! Ingen sjuåring vill väl vara annorlunda. Det tog några år innan jag lärde mig hitta avstängningsknappen. Det fungerar med meditation. När jag först kom tillbaka från andra sidan var min reaktion sorg. Jag hade ju velat stanna hos morfar.

Övergrepp

För det var en tragisk barndom att återvända till. Bennys pappa misshandlade sin familj fysiskt och psykiskt.

En ljuspunkt var pappans intresse för fotografi, Benny fylldes av stolthet när hans far bjöd in honom till mörkrummet han utrustat lägenheten med. Men glädjen förbyttes i största förtvivlan. Det var i mörkret i rummet som pappans sexuella övergrepp började.

– Jag var så rädd att någon skulle ta mina föräldrar ifrån mig om de fick veta. Så jag bar tystnaden, sa inget. Inte till mamma, inte till min snälla fröken i skolan. Men det dröjde ända tills jag närmade mig femtioårsåldern innan jag kunde hitta positiva minnen från barndomen.

Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt
Idag sprider Benny kärlek med andarnas hjälp, trots en mörk barndom som kantades av misshandel och övergrepp.

Våga älska

För det fanns ljus i mörkret. Den villkorslösa kärleken från mormor och morbror.

– Min morbror, en varm och god människa, är gay och kom att bli en stor förebild för mig. Mormor var bara kärlek! Hon var gammal och trött, men gav det hon hade. Hon lagade mat med kärlek, hon hade inte mycket, men det som fanns bjöd hon på, minns Benny.

– Om att jag var gay sa hon, att det viktiga är inte vad eller vem man älskar, utan att man vågar älska. Mormor hade humor. Hon sa till mig med skratt i rösten att, karlar och bussar ska du aldrig springa efter. Det kommer alltid en ny!

Benny, som var äldst i syskonskaran på fem, försökte skydda de yngre från pappan. Var kraften kom ifrån att leva vidare vet han idag.

– Om ett maskrosbarn har en enda vuxen att identifiera sig med, då finns det hopp. Jag hade mormor och morbror, men också andra. Det fanns grannar och andra som jag träffade och upplevde som kärleksfulla. Jag var trots allt ett barn som blev sett.

Som 15-åring flyttade han hemifrån. Det blev vändpunkten. Benny orkade inte mer. Föräldrarna hade gått isär och mamman gift om sig med en man, vars liv också styrdes av spriten.

– Jag var tvungen att få en vuxens namnteckning på hyreskontraktet och då sökte jag upp min biologiska far. Det var en julafton han skrev under, av det enkla skälet att han ville göra min mor illa. Underhållet från honom räckte sen precis till hyran.

Rätt tid för kärlek

Benny jobbade extra på kvällarna och sålde tidningsprenumerationer. Men ryktet gick om hans förmåga och kvinnor kom till honom för att bli spådda om sin framtid. Hans dröm var dock att bli frisör.

Ensamboendet gav studiero. Med stöd av en kamrat gick Benny ut nian med högsta betyg och kom in på frisörlinjen. Som 23-åring var han färdigutbildad och hade i många år en egen salong i hjärtat av Malmö. Men hans andliga sida lockade fler och fler, och idag är Benny sedan länge medium på heltid.
Kärleken som healing berättar om hur kärlek kan läka ett hjärta. Det handlar om människors relationer till partner, föräldrar, barn, syskon och vänner, och inte minst till sig själva.

Det är ingen klassisk självhjälpsbok, även om det finns några övningar. Benny vill förklara, med andarnas hjälp, varför vi väljer rätt eller fel, hur vi kan lära känna vår livspartner och när det är rätt tid i livet för att få uppleva den stora kärleken. Han vänder sig både till den som lever i ett förhållande och den som fundera över om han eller hon någonsin ska våga älska igen.

– Jag tror många kommer att känna igen sig. En kompis provläste boken och frågade förvånat, men tänkte du på mig när du skrev?

Med sin bakgrund har han många lärdomar ett dela med sig av. Föräldrarna har Benny långt om länge förlåtit, särskilt som han fick kännedom om pappas egen svåra barndom.

– Hur gammal man än blir så finns ens föräldrar alltid med. Jag valde länge partners som var psykopater, som pappa, och jag valde de som var passiva på ett destruktivt sätt, som mamma. Sen bestämde jag mig för att välja kärlek och valde själv vem jag skulle leva med.

Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt
Bennys nya bok Kärleken som healing finns nu ute till försäljning.

Kärlek till fler

Benny böjer sig fram och klappar Angelo, som trivs med uppmärksamheten:

– Jag tror på kärleken. Jag har haft långa relationer. Runt sex år har gränsen varit. Så är det ju i ett liv, man kan inte gifta sig med alla man möter!

Sen betonar han att man inte ska glömma att kärlek också omfamnar anhöriga, vänner, och arbetskamrater. Det är bara en liten bit i hjärtat som ska fyllas av en själsfrände.

Idag är Benny singel, men får en ljus ton i rösten när han avslöjar.

– Jag vet att min riktiga kärlek kommer, men inte när. Jag har sett hur hans ögon ser ut…

Himlen är gråblå och några regndroppar hörs på rutorna. Denna dag tycks Limhamn sova, medan det glittrande havet bara är ett stenkast bort.

I Bennys framtid finns drömmen om ett slott, som bostad och samlingspunkt för andligt sökande. Men först ska bokens budskap ut till väntande läsare. Benny tittar upp och den blå blicken är fylld av övertygelse.

– Kärleken är så oändligt mycket större än vi. Och kärleken är väldigt, väldigt viktig.

Mediet Benny Rosenqvist: Mormor var ljuspunkten i min mörka uppväxt
– Jag vet att min riktiga kärlek kommer, men inte när, säger Benny.
Scroll to Top