Barbara Cartlands son Ian: Min mamma var outtröttlig!

Barbara Cartland var romansromanernas drottning. För att lära oss mer om henne ställde vi fem frågor till Ian McCorquodale, Barbaras äldste son.

Fem frågor till Ian McCorquodale, Barbara Cartlands äldste son, som idag förvaltar rättigheterna till verken.

 

Beskriv din mor med tre ord.

– Omöjligt! Min fantastiska mamma, kommer närmast.

 

Vilket är ditt starkaste minne av henne?

– Det finns så många! Men jag väljer den gången vi flög Concorde till New York och Chicago för att marknadsföra några böcker. Hon var 75 då och schemat var det tuffaste möjliga. I en veckas tid var det dagligen intervjuer vid frukost och lunch plus radio- och tv-framträdanden, ofta sent på kvällen. Jag var helt slut efteråt, men min mor kunde ha fortsatt en vecka till. Hon var outtröttlig!

Barbara Cartlands son Ian: Min mamma var outtröttlig!
Hela familjen på besök i Skottland 1953. Ian står längst till vänster, 16 år gammal.

 

Barbara Cartland engagerade sig redan på 60-talet i romernas situation. Vad tror du hon skulle sagt om situationen i Europa idag?

– Hon tyckte att det var orättvist att de hela tiden tvingades flytta på sig, för det betydde att deras barn inte kunde gå i skolan. Därför såg hon till att romerna kunde bo i permanenta läger. Hon hjälpte däremot inte “tattare” som drog runt, eftersom de faktiskt hade en bostad. Min mor skulle inte sympatisera med de migranter som kommer hit från ett annat land, om de inte var nödställda människor på flykt.

 

Barbara Cartland arbetade också för att förbättra äldreomsorgen och för att barnmorskor skulle få högre lön. Vad drev henne?

– Min mor stöttade många välgörenhetsprojekt och protesterade alltid mot det hon ansåg vara orättvist.

 

Vilken Cartland-roman är din favorit?

Den mystiske greven, för den innehåller så många av ingredienserna i min mors berättelser om sann kärlek. En vacker man och en fager kvinna möts och blir blixtförälskade. Efter ett antal hinder får de varandra till slut. Kärleken övervinner allt, men hjälten får bära sin älskade till sängkammaren först när de är gifta. Boken slutar vid dörren, stjärnorna lyser och de lever lyckliga i alla sina dagar.

Barbara Cartlands son Ian: Min mamma var outtröttlig!
Ian McCorquodale och hans mor Barbara Cartland utanför Camfield Place där Cartland skrev alla sina romantiska romaner.

 
Hela artikeln om Barbara Cartland finns att läsa i Hemmets Journal nr 38, 2016.

Scroll to Top