Alfred om idén bakom Farmorpodden: Jag älskar att höra farmor berätta

Ända sedan Alfred var riktigt liten har han älskat att höra sin farmor berätta om hur livet var när hon var ung. En dag föreslog Alfred att de skulle göra en poddinspelning tillsammans och publicera minnen från förr på internet. Ann-Marie blev jätteglad.

Här kan du lyssna på Farmorpodden:

Farmorpodden

– Det har blivit vårt sätt att umgås. Alfred och jag sitter och småpratar medan vi spelar in små anekdoter på en liten bandspelare. Jag ser verkligen fram emot varje ny inspelning som lättar upp vardagen. Det är kul att bevara historien till eftervärlden och dessutom gör det mig på gott humör, säger Ann-Marie Appelros som numera har svårt att se.

Medan Alfred Appelros, en ung internetentreprenör, introducerar Ann-Marie till både smarta telefoner och Facebook (just nu är projektet att lära farmor att skicka sms) får Alfred inblick i dåtidens leverne. Hur trettiotalets Landskrona präglades av krigsåren och hur Ann-Marie som tonåring fick sitt första jobb på anrika Öresundsvarvet i Landskrona.

Alfred om idén bakom Farmorpodden: Jag älskar att höra farmor berätta
Ann-Marie, 89, gör Farmorpodden tillsammans med barnbarnet Alfred, 21.

Knyta samman
– Häromdagen fick jag veta att man polletterade väskor och cyklar när man åkte tåg och farmor berättar hur saker och ting kunde gå till på 1930- och 40-talet. Hur männen rakade sig med rakkniv och att man handlade smör i speciella smöraffärer, säger Alfred som själv försörjer sig på att ge marknadsföringsråd åt företag och kommuner.

Alfred om idén bakom Farmorpodden: Jag älskar att höra farmor berätta
Alfred har alltid tyckt om att lyssna på farmors alla berättelser om hur livet var när hon var ung.

På sätt och vis är Farmorpodden ett sätt att knyta samman det gamla med det nya.

– Jag har alltid varit nyfiken och tagit del av tekniska lösningar. Redan på Öresundsvarvet fick jag förmånen att arbeta med ett slags effektiviserat tidsredovisningssystem (förlagan till datorn) och min chef, Lars Grundberg uppmuntrade mig att ha ett positivt intresse inför framtidens teknikutveckling. Det har jag fortfarande nytta av, säger Ann-Marie.

Alfred om idén bakom Farmorpodden: Jag älskar att höra farmor berätta
Klassbilden från 1938. Då gick Ann-Marie Appelros i fjärde klass och hade Tyra Larsson som lärarinna. En nytänkande fröken som lärde barnen att berätta, spela teater och lära sig klassisk kunskap genom lek och glädje. Ann-Marie är flickan högst upp till höger som håller i syrenträdet.


“Var rädd om din historia”

Ann-Maries pappa var skräddare och hade ett litet hus längs ett av dagens promenadstråk i innerstaden.

– Tack vare Facebook har jag kommit i kontakt med en kvinna som bor i huset och jag och Alfred ska snart åka ner till Skåne för att besöka mitt barndomshem, berättar hon.

Trots att Ann-Marie levt ett helt vanligt Svenssonliv har hon mängder med minnen att berätta om. Hon är en knivskarp berättare och minns vardagliga upplevelser med skärpa.

– Även om man är gammal ska man inte vara rädd för att lära sig något nytt. Ta dig tid att berätta om gamla minnen och var rädd om din egen historia. Det är såklart roligare att ärva en gammal servis om man vet vart koppar och tallrikar kommer ifrån. Annars är det lätt att hela rasket hamnar på tippen, säger Ann-Marie.

Alfred om idén bakom Farmorpodden: Jag älskar att höra farmor berätta
Ann-Marie och Alfred försöker att släppa ett nytt poddavsnitt varannan vecka.
– Det är ett härligt sätt för oss att umgås. Vi träffas, dricker kaffe tillsammans och bevarar farmors minnen digitalt, säger Alfred som liksom farmor bor i Olofström i Blekinge.

 

Nyfiken på Farmorpodden? Lyssna här!

Scroll to Top